top of page

Dilla på lompetoast

En av de gøye tingene med hjemmeskole har vært all maten som barna og ungdommene er utfordret på å lage. 14 åringen min laget verdens beste lompetoast og vi har fått helt dilla på den!

Det hele begynte med en oppgave i mat- og helse; Lag deilig restemat! En oppgave etter mitt hjerte. Min datter Matilde visste at vi hadde rester av chili sin carne som vi hadde laget for to dager siden. Restene var lagt på en matredderboks og stod i kjøleskapet. I tillegg hadde vi noen lomper som var blitt litt tørre i kantene, pluss noen cherrytomater som var begynt å skrumpe inn. I frysen hadde vi opprevet ost. Da var det bare til å gå i gang!

Matilde fant frem primusen og gjorde klar ingrediensene. Alt skulle dokumenteres til skoleoppgaven så her ble det tatt bilder og gjort klart. Det var gøy å se på hvor flink hun var! Alt ble bært ut i hagen og primusen satt på.

Ingrediensene ble smurt på lompene, det vil si to lomper med fyll i midten. Deretter ble lompene lagt på primusen. Noen minutter på hver side, så var herligheten varm. Matilde skjærte lompen i fire biter, smurte litt rømme på toppen og tok over purre fra en purre som stod i kjøkkenvinduet og vokste ut igjen i et glass vann.

Da var det klar til å smakes på. Og for en digg smak! Lompetoast med chili sin carne-rester anbefales på det varmeste. Men du trenge ikke å fylle lompetoasten med det samme som oss. Her gjelder det å bruke det du har. Du trenger heller ikke å varme den på primus, du kan gjøre det i steikepanne. Men dette er helt klart noe deilig du kan lage som turmat eller det kan lages på en skole og selges i skolekantinen, når den en gang åpnes igjen. Du kan til og med lage det til 17. mai-frokosten - så godt smaker lompetoast!

Min datter Matilde var selv superfornøyd med maten hun laget. Det var i grunnen det aller viktigste. Men det var også kjekt å se hvor kreativ hun var til å bruke opp rester vi hadde. Jeg gir lompetoasten terningkast 6! Ja takk, til mer restemat i mat og helsefaget!

Digitalt skoleopplegg for mat og helse

P.S: Visste du at vi har et digitalt opplegg for alle elever på 9. trinn som har mat og helse? Er du lærer så send oss en mail til mettenygardhavre@gmail.com eller susannenesse@outlook.com så sender vi opplegget til deg.

P.P.S: I dag er første dag barna mine er tilbake på skolen. De gledet seg stort! Men jammen ble det tomt og stille i huset her.

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page