top of page

Slik redder du maten i påsken

Påsken er vanligvis en høytid med mye mat og mye matsvinn. I år blir påsken annerledes for de fleste av oss, men mat skal vi jo nyte denne påsken også. Så hva med å bevise at mye matsvinn i påsken er en trend vi kan snu? Skal vi klare det må du og jeg legge en liten plan.

Få oversikt over maten dere har hjemme: Lag en oversiktsliste, slik @minimalistiskhverdag har gjort her.

1. Dette gjør du dagene før påske:

Gå gjennom fryseren, kjøleskapet, skuffer og skap, og lag en liste over maten dere har. Start allerede i dag! Lag deretter en enkel plan over måltid dere kan nyte i påsken basert på denne oversikten. Husk at digge retter som alle slags gratenger, supper, pizza, omelett, pai og bakst egner seg ypperlig til å få spist opp mat dere har liggende. Ikke glem å legge inn et restemåltid eller to i planen. Gjerne noen åpne restedager. Husk at middagsrester fint kan brukes som deilig turmat eller som en del av påskefrokosten! Lag så en supplerende handleliste. Denne bruker dere når dere skal handle inn til påske. Tenk gjerne at handlelisten skal bestå av det nødvendigste. Selvfølgelig kan dere kjøpe inn litt ekstra kos, men lag dere et mål om at dere skal spise opp mest mulig av det dere allerede har.

2. Dette gjør du i selve påskeuken:

Denne uken skal dere være med og bevise at påsken er en topp tid for å nyte mye deilig restemat. Planen dere laget forrige uke skal nå realiseres. La det gå sport i det og la hele familien bli med på å kokkelere. Trylll frem digge, kreative påskeretter!

Lag digg restemat og ta maten med ut! Ta utgangspunkt i planen dere har laget. Kanskje har dere planlagt å servere viltstek en dag? Eller kanskje en deilig torskerett? Det kan bety en digg restelunsj eller restemiddag dagen etter. Rester av torskemiddagen kan du trylle om til plukkfisk. Stek med tilbehør kan forvandles til en smakfull gryterett. Kanskje kan dere ta med restene på tur? Ta med suppe på termos eller lag foliepakker som kan varmes på bål. Har du rester av f. eks lam eller fisk, tacokjøttdeig eller grønnsaker som synger litt på siste verset? Kutt restene opp i biter, pakk dem inn i folie og sleng dem på grillen. Eller lag fylte wraps. Det er knallgod restemat. Fikk dere ikke spist opp alle pølsene på tur? Da kan dere lage en digg pølsegrateng til middag dagen etter. Her handler det om å se muligheter!

Prioriter gjerne tid til å bake noe godt denne uken. Bakst er nemlig genial restemat. Osterester, påleggsrester, rester av salsa eller pesto osv. er topp å bruke i bakst som pizzaboller og matmuffins. Eller hva med å lage kreative omeletter eller restehorn? Har du melk som bør brukes opp kan du lage knallgode vafler. Visste du at du kan lage hjemmelaget kvikklunsj av vaffelrestene? Det kan anbefales på det sterkeste. Vi kan garantere at dette blir en hit på tur! Overmoden frukt kan dere bruke i kaker, lage syltetøy eller smoothie av. Brune bananer kan trylles om til digge bananpannekaker, bananmuffins eller bananis. Er du usikker på om dere får spist opp all frukten i tide? Kutt den i biter og frys ned. Da kan dere lage deilige smoothier akkurat når dere vil.

Vær kreativ på kjøkkenet: Hva med å trylle frem noe godt av rester du har liggende? Vi foreslår omelettmuffins!

Stell i stand restefest! I planen dere laget i forkant av påsken er det en eller flere åpne restedager. Disse dagene lager dere restefest. Dekk bordet med det dere har av rester. Dette kan gjerne bli et «tapas»-lignende måltid. Her kan dere mikse og trikse som dere vil! Server restene som de er eller lag restewraps, minipaier eller kreative tapasspyd. Det er kun fantasien som setter grenser. Usikker på hva du kan lage av maten du har? Sjekk ut denne oversikten for inspirerende tips!

Forsyn deg smart Visste du at middag- og tallerkenrester er det vi kaster mest av? Det er ofte fordi vi forsyner oss med altfor mye. Ha derfor fokus på å forsyne deg med litt om gangen. Da kan du heller forsyne deg flere ganger. Vi har også en tendens til å lage altfor mye mat til middag. Har vi laget for mye må vi være flinke til å spise opp restene senere! Dette skal dere bli gode på denne påsken.

Vær en matredder ved å hjelpe andre Ta gjerne en titt i hyllen med nedprisede matvarer når du er i butikken. Da hjelper du butikken å redusere matsvinnet sitt. Sjekk også ut Too Good To Go-appen og redd overskuddsmat fra serveringsteder i nærheten av deg.

Hjelp andre: Ta en titt i disken med nedprisede matvarer i butikken og sjekk ut Too Good To Go-appen.

3. Dette gjør du etter påsken: Ta dere tid til å reflektere litt. Hvordan har det gått? Har dere spist opp maten denne påsken? Har dere fått rensket opp litt i fryseren, skuffer og skap? Hvordan føles det? Tryllet dere frem noen nye favorittretter? Nå etter påske oppfordrer vi dere til å fortsette på samme spor. Tenk at maten hjemme er den som skal prioriteres først. Og aller viktigst: Husk å prat med mennesker rundt dere om hva dere har lært disse dagene. La oss spre budskapet om hvor viktig og innmari gøy matredding kan være! Er dere med?

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page