top of page

Dette kan du lage av matvarene dine!

Synes du det er vanskelig å vite hva du kan lage av restene dine? Eller av matvarene dine generelt? Her er en lang liste med inspirerende tips!

 

Agurk: Bruk som pålegg eller som ingrediens i alt av salater. Lag tzatsiki. Er agurken blitt myk? Ha den i smoothie eller i suppe!

Appelsin/klementin: Lag marmelade. Bruk i fruktsalat eller i smoothie. Lag appelsinkake, muffins, kjeks eller mousse! Hva med å teste sjokoladekake i appelsinskall? Eller kanskje gulrot- og appelsinsuppe?

Avokado: Bruk som pålegg. Ha i salater og i sushi. Gratiner i ovnen. Lag guacamole eller bruk i smoothie.

Ananas: Bruk i fruktsalat eller frys ned og spis som drops! Ha i wok, på pizza eller i taco. Ananasjuicen er topp å bruke i smoothie!

Bacon: Bruk i wok, pai, omelett og matmuffins. Ha på toppen av supper og som tilbehør til hvit fisk. Lag retten brennende kjærlighet!

Balsamico: Bruk i marinader eller som smakstilsetning i alt av supper, ovnsretter, wok og gryter. Ha over salat.

Blomkål: Kok, stek, bak. Lag blomkålris eller blomkålsuppe. Bruk i wok, gryter, omelett, pai og matmuffins. Tilsett i bakst. Spis som middagstilbehør. Rasp opp og bland inn i kjøttboller, lasagne og taco! Husk å bruk både hodet, stilken og bladene. Har du blomkålsuppe til overs? Bruk restene som paifyll eller som "hvit saus" i fiskegrateng!

Brokkoli: Kok, stek, bak. Bruk i salat, wok, gryter, supper, omelett, pai og matmuffins. Tilsett i bakst. Spis som middagstilbehør. Rasp opp og bland inn i kjøttboller, lasagne og taco! Husk å bruk både hodet, stilken og bladene.

Bønner, linser, kikerter, erter: Tilsett i supper, wok, gryter og i matmuffins. Lag vegetarburgere eller falaffel. Bruk i taco og i salat. Lag ertestuing, hummus og bønnepostei.

Bønnespirer: Tilsett i salat, taco eller wok!

Bladgrønnsaker: Bruk i salat, som pålegg og i omelett. Lag chips. Tilsett i matmuffins og i gryter. Lag suppe. Spinat og grønnkål er topp å bruke i f.eks smoothie og pannekaker.

Brune bananer: Lag bananpannekaker, softis, bananboller, muffins eller bananbrød. Eller bruk som ingrediens i granola og smoothie. Et tips er å kutte dem opp og fryse dem ned. Da har du en topp råvare tilgjengelig når du har lyst på noe godt!

Brunost: Bruk i brun saus, i vafler/pannekaker eller på toppen av havregrøt. Lag prim eller dessertlefse (rasp opp og bland sammen med smør, sukker og kanel).

Brød/tørt brød: Lag krutonger, arme riddere, bruschetta, ristet brød eller toast! Eller hva med brødpudding eller brødrasp? Prøv å gjør det saftig igjen ved å pakke hele brødet inn i et fuktig håndkle og stek ved 100 grader i ca. 10 minutter. Sitter du ofte igjen med brødskalkene? Legg dem i en bolle og la dem tørke. Lag f.eks brødrasp når du har samlet opp en mengde. Sistnevnte er topp å bruke som mel i ny bakst, til panering eller på toppen av gratenger. Hva med halvspiste brødskiver fra matpakken? Lag gjerne krutonger eller toast av restene. Krutongene kan barna ha med i matboksen dagen etter!

Bær: Bruk i smoothie. Lag syltetøy og saft. Tilsett i vafler, pannekaker, scones og kaker. Ha på toppen av havregrøt, yoghurt eller brødskiva!

Chili: Bruk i alt av supper, wok og gryter. Lag syltet chili!

Cottage cheese: Spis som pålegg. Ha i en skål og spis sammen med f.eks frukt, nøtter, kanel og honning. Bland inn i supper og salater. Bruk i omelett, pai og i det meste av bakst. Tilsett i smoothie!

Druer: Frys ned og spis som drops. Bruk i smoothie. Ha dem på toppen av yoghurtskåla eller havregrøten. Lag waldorfsalat!

Egg: Kok, stek, lag eggerøre og omelett. Bruk som ingrediens i omtrent alt av bakst. Husk at egg kan vare 6 måneder og gjerne 1 år over best før-dato!

Eggeplomme: Lag majones, aioli eller bernaisesaus. Bruk til å lage iskrem, vaniljesaus og vaniljekrem. Lag eggerøre og omelett. Kan tilsettes i omtrent alt av bakst.

Eggehvitte: Lag marengs, kransekake eller kake med nøttebunn. Lag eggehvitteomelett. Kan tilsettes i omtrent alt av bakst.

Epler/myke epler: Bruk i fruktsalat eller smoothie. Tilsett i middagsgryter, lunsjsalater eller waldorfsalat. Lag eplekake, eplechutney eller smuldrepai!

Fetaost: Ha i alt av salater. Bruk i omelett, pai og matmuffins. Lag tapas-spyd bestående av f.eks fetaost, paprika og druer.

Fiskeboller/kaker: Bruk i fiskesuppe, grateng, pytt i panne eller wok. Skjær i skiver og bruk som pålegg.

Fiskepinner: Bruk i pytt i panne eller wok. Bruk som pålegg i wraps!

Fløte/matfløte: Bruk i alt av supper og gryter. Tilsett i omelett og i paifyllet. Bruk i bakst. Har du mye kremfløte til overs? Frys den gjerne ned til senere bruk!

Griljermel: Bruk til å panere fisk, fiskepinner, snitsler og kylling. Ha på toppen av alt av gratenger. Bruk som ingrediens i hjemmelagde kjøttkaker. Tilsett som tørrvare i bakst.

Gulrøtter/rotgrønnsaker: Kok, stek, bak, lag rotmos. Bruk i wok, gryter, supper, omelett, pai og matmuffins. Tilsett i bakst. Rasp opp og bland inn i kjøttboller, lasagne og taco!

Havregryn: Lag havregrøt eller kjøleskapsgrøt. Bruk i alt av bakst eller i smoothie!

Havregrøt: Bruk i vaffel- eller pannekakerøren. Havregrøtrester er også topp å tilsette scones- eller brøddeigen!

Havrekli/hvetekli: Bruk i brød, knekkebrød og rundstykker. Tilsett i vaffel- og pannekakerøren. Bruk i havregrøt eller til panering.

Hodekål: Lag kålstuing og surkål. Skjær i strimler og bruk i salater, vårruller, wok og gryter. Lag fårikål!

Ingefær: Bruk i supper, wok og gryter. Lag ingefærte eller bruk i smoothie. Tilsett i kaker og annen bakst. Sylt og spis sammen med sushi.

Is: Rester av iskrem er topp i vafler eller i milkshake! Saftis er supert i smoothies.

Jalapenos: Bruk i taco, omelett, wok, gryter eller i matmuffins. Frys gjerne ned!

Juice: Tilsett i smoothie. Hell i is- eller isbitformer og nyt som saftis eller isbiter i vann.

Kafferester: Frys ned i isbitformer og lag iskaffe!

Kaffegrut: Lag hjemmelaget scrub. Kan også brukes som næring til plantejord.

Ketchup: Bruk som topping eller som ingrediens i tomatbaserte retter. Smårester igjen? Ha vann i ketchupflasken og rist den. Tilsett restene i tomatsaus, tomatsuppe, gryteretter og gratenger!

Kjøtt/rent kjøtt: Kjøttmat som (og gjerne rester av) svinefilet, biff og lam kan brukes i både gryteretter, ovnsformer og wok. Kan selvsagt også serveres i seg selv sammen med godt tilbehør. Lag gjerne en marinade for å gi kjøttet ekstra god smak.

Kjøttdeig: Lag hjemmelagde kjøttkaker. Stek opp og bruk i gryteretter, gratenger, taco og wok. Ha på toppen av pizza, i pai eller omelett!

Kjøttpålegg: Bruk som pålegg i wraps, enchiladas eller på toppen av pizza. Tilsett i pai, matmuffins eller omelett. Bland med kremost og urter til et hjemmelaget pålegg!

Klippfisk: Kok og server med godt tilbehør, som rotmos og kokte poteter. Lag klippfisk i form - gjerne tomatbasert! Tilsett i ertesuppe. Lag kroketter eller klippfisk-sandwich!

Kremost: Bruk som pålegg i wraps eller smør på pizza. Rør ut i ostesaus, wok og gryter. Tilsett i pai, matmuffins eller omelett. Søte kremoster er topp å bruke i kaker!

Kryddersmør: Bruk til å steke i. Tilsett i bakt potet eller i bakst, som scones og rundstykker.

Kokos: Strø på toppen av yoghurt, is, havregrøt og fruktsalat. Tilsett i gryteretter. Bruk som ingrediens i daddelkuler. Lag kokoskake, kokosboller eller kokosmakroner.

Kokosmelk: Bruk i supper, wok og gryter. Bruk i pannekakerøre og annen bakst. Smaker også godt i havregrøt og kjøleskapsgrøt.

Koteletter/kjøttkaker: Koteletter eller kjøttkaker til overs? Kutt opp og bruk i wok, gryteretter eller som pålegg. Lag en alt i ett-gryte bestående av kjøttrestene, poteter/pasta og diverse grønnsaker.

Kylling: Stek eller bak. Bruk i wok, gratenger, i taco eller salat. Lag asiatisk kyllingsuppe. Tok du opp for mye kylling fra frys? Stek den opp og ta den med i en lunsjsalat dagen etter. Kylling er også veldig godt som pålegg i wraps!

Kålrotstappe: Bruk som pålegg i wraps. Rør ut i wok eller gryteretter. Tilsett i brøddeigen eller vaffelrøren!

Laks/kokt laks: Kok, stek, bak. Bruk i wok, i fiskesuppe, taco eller i lunsjsalat. Lag laksepålegg ved å blande kokt laks sammen med rømme, vårløk og litt krydder.

Lomper/lefser: Bruk som wraps med pålegg, som lasagneplater eller som pizzabunn. Lag tortillachips, tacoskjell, enchiladas eller toast i vaffeljern.

Løk/hvitløk/purre: Bruk i alt av supper, wok og gryter. Tilsett i pai, omelett og matmuffins. Ha på pizza. Lag syltet løk. Purre er kjempegodt i salater og som pålegg!

Mais: Tilsett i alt av supper, wok, gryter og i matmuffins. Bruk i taco og i salat. Lag en kremet maissalat og bruk som middagstilbehør eller som fyll i wraps!

Mango: Bruk i fruktsalat eller frys ned og spis som drops! Lag mangochutney. Smaker også godt i gryteretter, taco og lunsjsalater!

Mangochutney: Tilsett i gryteretter, wok og taco. Smaker veldig godt som tilbehør til indiskinspirerte retter. Bruk som dressing/saus og ha over salater. Lag vår- og sommerruller og bruk chutneyen som dip!

Marsipan: Rasp opp og lag marsipanfyll som kan brukes i f. eks kringler, kanelknuter og muffins! Eller rull kuler og spis som en søt snack.

Melk: Bruk i kaffe, grøt, omelett, pai og i det meste av bakst. Er melken blitt litt sur er den topp å bruke i vafler, scones og pannekaker. Det gjør baksten mer luftig! Husk at alt av melk og meieriprodukter kan fryses ned og brukes senere.

Nøtter, frø og kjerner: Lag granola eller muslibarer. Bruk i det meste av bakst. Lag nøttesmør eller spis om snacks.

Oliven: Bruk i focaccia, omelett eller pai. Lag tapenade. Tilsett i pasta bolognese eller lag bacalao. Oliven med stein? Sett på favorittlåta di og ta deg tid til å fjerne dem.

Oljer: Bruk til steking og baking. Lag oljedressing du kan ha over salat. Hva med oljen i fetaostglasset? Den kan du bruke over focaccia eller i salat!

Ost: Bruk i omelett, pai og matmuffins. Ha på toppen av ovnsbakte grønnsaker og gratenger. Lag toast og pizza. Kos deg med ost og kjeks. Har du testet kombinasjonen pepperkake og blåmuggost?

Paprika: Bruk som pålegg og som ingrediens i alt av salater. Lag fylt paprika. Bruk i wok, gryter, supper, omelett, pai og matmuffins. Lag paprikachutney!

Pasta/kokt pasta/couscous: Tilsett i wok, salater, gryter, supper, pai, matmuffins eller omelett. Lag pasta bolognese, carbonara eller en krydret couscousrett. Lag spagettimuffins dersom du har rester av spagetti og kjøttsaus! PS: Husk at rester av kokt pasta må kjøles ned og settes kjølig raskt.

Pastasaus: Rester av pastasaus? Tilsett restene i tomatsuppe eller i lasagnen. Pastasausrester er også topp å bruke i matmuffins, som pizzasaus eller i pizzahorn!

Pesto: Lag marinade. Bruk i wok og gryter, eller som topping på/fyll i wraps, grove pannekaker, pizza, bruschetta, matmuffins og restehorn. Pesto er topp å fryse ned! Fordel den gjerne i mindre bokser eller i en isbitform!

Pinnekjøtt: Lag wraps eller enchiladas av restene. Eller ha restene i vaffel eller på toppen av pizza!

Plantemelk: Bruk i kaffe, grøt, omelett, pai og i det meste av bakst.

Pommes frites: Bruk restene i pytt i panne eller som fyll i grateng eller pai. Restene kan også brukes i omelett eller på toppen av pizza!

Potet/kokt potet: Kok, stek, bak, lag potetmos. Bruk som tilbehør eller ingrediens i gryter, pai, supper og gratenger. Kokte poteter kan også brukes i f. eks lomper, potetsalat, omelett og som pizzatopping!

Potetmosrester: Lag potetlapper eller vafler. Tilsett i omelett. Lag potetsuppe eller brennende kjærlighet.

Pærer/myke pærer: Tilsett i smoothie. Lag chutney. Bruk i fruktmuffins. Lag mos og tilsett i vafler eller pannekaker. Mosen kan også helles i is- eller isbitformer og nytes som saftis eller isbiter i vann!

Pølser: Tilsett i wok, gryter, supper, pai, matmuffins eller omelett. Lag pølsegrateng eller innbakte pølser!

Pølsebrød/tørre pølsebrød: Lag krutonger eller toast!

Reker: Spis som pålegg eller bruk som ingrediens i lunsjsalat. Tilsett i fiskesuppe eller wok. Lag rekesalat. Ta gjerne vare på rekeskallet og lag kraft!

Ribbe: Lag wraps eller enchiladas av restene. Eller ha restene i vaffel eller på toppen av pizza!

Ris/kokt ris: Tilsett i wok, gryter, supper, lasagne, pai, matmuffins eller omelett. PS: Husk at rester av kokt ris må kjøles ned og settes kjølig raskt.

Risgrøt: Lag risgrøtlapper eller riskrem av restene.

Riskrem: Rester av riskrem? Bruk i vafler!

Rødbeter: Kok eller ovnsbak. Tilsett i wok og gryter. Lag rødbetsuppe. Mos dem og tilsett i bakst. Lag rødbethummus. Sylt dine egne rødbeter!

Rødbetlaken: Bruk som smakstilsetning i wok og gryter. Tilsett i hummus og pannekaker for en rødlig farge og en ekstra smakspiff!

Rødkål: Skjær i strimler og bruk i salater, vårruller, wok og gryter.

Rømme/kesam/creme fraiche: Lag dip. Bruk i påleggsalater, supper, gryter, omelett, pai og i alt av bakst.

Salsa: Bruk i taco og som dip til nachochips. Tilsett i tomatsuppe eller i lasagnen. Salsarester er også topp å bruke i matmuffins eller omelett.

Salat: Bruk som ingrediens i alt av lunsj- og tilbehørsalater. Bruk salatbladene som "wraps". Smårester kan tilsettes i alt av supper, i lasagne eller bolognesesausen! Er salaten blitt slapp? Legg den i en bolle med isvann! Da blir den sprø igjen i løpet av relativt kort tid.

Sennep: Bruk som topping eller som smakstilsetning i gryteretter. Lag sennepsaus eller bruk som ingrediens i marinader. Lag potetsalat. Bruk som pålegg i wraps eller toast.

Sitron/lime: Bruk som smakstilsetning i alt fra supper og gryter til kaker og limonader.

Sjokolade: Lag kakao. Bruk i bakst. Lag hjemmelaget kvikklunsj. Smelt og bruk som "dip" til frukt og bær.

Skrell/skinn/skall: Skrell fra rot- og bladgrønnsaker kan lages til sprø chips. Det samme med fiskeskinn! Bananskall og eggeskall kan brukes som næring til plantejord: Ha skallet i en blender, lag en mos og tilsett dette i plantejorden!

Soltørkede tomater: Ha i alt av salater. Bruk i omelett, pai og matmuffins. Lag tapenade. Strø på toppen av pastaretter eller over kokt torsk!

Sopp: Lag soppstuing eller soppsuppe. Bruk i wok og gryteretter. Ha på toppen av pizza. Sopp er også supergodt i taco!

Soyasaus: Bruk i marinader eller som smakstilsetning i alt av supper, ovnsretter, wok og gryter. Ha over salat. Spis sammen med sushi.

Stangselleri: Spis sammen med dip. Bruk i alt av gryter, wok og pai. Passer godt i fiskesuppe og tomatbaserte retter som tomatsuppe og lasagne.

Sukkerter: Spis som snacks. Bruk i wok, gryter eller som ingrediens i vår- og sommerruller.

Sursøt-saus: Bruk som marinade eller som smakstilsetning i wok og gryter. Lag en wrap- eller enchiladavariant med sausen som ingrediens. Bruk som dip til vår- og sommerruller.

Squash: Lag fylt squash. Bruk i wok, gratenger, omelett, pai og matmuffins. Kan også brukes som "lasagneplater". Riv og bruk i bakst. Bruk en ostehøvel eller spiralizer og lag squash-"spagetti". Squash er også godt i tacofyllet!

Sylteagurk: Spis som pålegg sammen med f.eks leverpostei. Bruk som en del av fyllet i wraps eller pitabrød. Ha i potetsalat!

Søtpotet: Kok, stek, bak. Lag søtpotetsuppe eller bruk i gryter og gratenger. Søtpotet er også godt i bakst! Lag f. eks søtpotetlomper, søtpotetvafler eller bruk kokt søtpotet i brød!

Tomat: Bruk som ingrediens i alt av salater. Lag hjemmelaget ketchup, tomatsaus og pizzasaus. Ovnsbak og bruk som middagstilbehør. Lag tomatsuppe. Bruk i gryteretter, pai og matmuffins. Lag tomatmarmelade! Har du tomatsuppe til overs? Bruk restene som paifyll, i lasagne eller som tomatsaus til pasta!

Tomat - hakkede: Lag hjemmelaget ketchup, tomatsaus og pizzasaus. Lag tomatsuppe. Bruk i gryteretter, gratenger og pai. Har du en boks med tomatbønner stående? Spis den sammen med eggerøre eller bruk den i tomatsuppe, gryter og gratenger!

Tomatpurè: Bruk som ingrediens i alt av tomatbaserte retter. Smør på pizzabunn, på ostesmørbrødet eller bruk i pizzahorn. Smårester igjen? Ha vann i glasset og rist den. Tilsett restene i tomatsaus, tomatsuppe, gryteretter og gratenger!

Torsk/kokt torsk: Kok, stek, bak. Lag plukkfisk. Bruk i wok, i fiskesuppe eller i taco.

Urter: Bruk i supper og gryter. Tilsett i omelett og matmuffins. Ha på toppen av pålegget. Kan også fryses.

Vafler/tørre vafler: Lag hjemmelaget kvikklunsj eller toast av tørre "matpakkevafler".

Vaffelrøre/pannekakerøre: Vaffelrøre til overs kan fint fryses og brukes senere. Ønsker du å gjøre vaffelrøren litt mer spennende? Lag pizzavafler, bananvafler eller vafler med bær.

Vaniljekrem/saus: Ha i vaffelrøre eller bruk i bolledeigen. Lag en søt paivariant med vaniljekrem og bær som fyll. Spis som dessert sammen med frukt og bær.

Viltkjøtt/annet: Stek eller bak. Lag karbonader eller gryter. Kjøtt til overs etter middagen? Lag en deilig restegryte eller en wrapsvariant dagen etter!

Yoghurt: Bruk i smoothie og i omtrent alt av bakst. Søt yoghurt er topp å bruke i smoothie eller i yoghurtis.

 

Usikker på om du rekker å spise opp maten i tide? Bruk fryseren.

De aller fleste matvarer kan faktisk fryses. Vær obs på at noen matvarer kan endre kvalitet og konsistens etter opptining. Dette gjelder eksempelvis grønnsaker. For best kvalitet etter opptining er det en fordel å forvelle grønnsakene først. Det meste av frukt, ferske urter, yoghurt og kremoster endrer også konsistens. Husk likevel at disse kan brukes i ulike retter! Du finner mer informasjon om dette ved et kjapt Googlesøk. Eller spør oss! Og du? Er det noe du savner på listen? Gi oss en lyd!

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page