top of page

Restefest i romjulen

Alle kan bli matreddere i julen. Mitt trumfkort er enkelt og gøy. Inviter familie og venner på restefest i romjulen!

GOD STEMNING: Smil og latter på restefest. Her er det ikke vanskelig å finne tema å prate om. Foto: Christin Eide

Ingenting får nordmenn til å handle inn så mye mat som når julen nærmer seg og butikkene er stengt flere dager på rad. Vi skal jo ha gjester i julen. Da må matbordet bugne! Men klarer vi å spise opp all maten vi handler inn?

Fem gode tips Det som ofte skjer er at vi handler inn mat over evne og over kapasitet i magen. Ja, faktisk mer enn hva som er godt for oss. La meg derfor gi deg fem enkle tips for å kaste mindre mat i julen. Du skal selvsagt få kose deg hver eneste dag, men små handlinger vil føre til at du kaster minst mulig mat.

1) Planlegg julens måltider og få kontroll over hva du har i kjøleskap, frys og tørrskap før du handler inn til jul- og nyttår. Lag lister som viser middager og hvilke ingredienser du må handle inn.

2) Husk at julens middager er supergode som restemat en dag eller to etter. Pass derfor på at du har oppbevaringsbokser eller glass tilgjengelig som kan fylles med godsaker som brukes på nytt dagen etter. Både pinnekjøtt- og svineribberester er fint å servere til lunsj i romjulen. Gjerne i en grov vaffel eller i en tacolefse! Serverer du grøt til lunsj på julaften, så husk at restene kan brukes til å lage rislapper dagen etter. Vil du ikke spise restemat i romjulen så kan du fryse ned mye av maten og ta det frem igjen på nyåret. Da kan du lage en deilig gryterett med rester av julematen. Oppskrift på restekjøtt fra julen i lefse - knallgodt!

3) Bruk sansene. Husk at sennepen du kjøpte i forfjor, som fortsatt står i kjøleskapet, trolig er god enda. All mat som har passert best-før-dato kan trolig spises eller drikkes fortsatt. Det finner du ut ved å se, lukte og smake på maten. Du trenger ikke å kjøpe alt inn på nytt. Bruk de råvarene du har og spis dem opp. Det er på tide å kvitte seg med datoskrekken.

4) Inviter til restefest i romjulen. Ja, du leste riktig, restefest! Be gjestene ta med seg julerester så lager dere en deilig buffet. Husk at det kan bli rester igjen etter restefest også. Derfor må du ha oppbevaringsbokser tilgjengelig. Da får gjestene med seg andre rester enn de kom med.

5) Går dere tom for tema å prate om på julaften eller nyttårsaften så sleng ordet «matredder» på bordet. Hvem skal redusere matsvinnet sitt i 2020? Hvilke miljømål har gjestene satt seg for det nye året? Det får trolig debatten i gang og gjestene spiser garantert opp all maten de har på tallerkenen.

Det er altså ikke verre enn dette. Jeg er sikker på at du klarer å følge alle tipsene. Da er du også klar til å lage deg nyttårsforsett på nyttårsaften. Bli med inn i det nye året som en matredder. Motiver alle rundt deg til å bli med på det samme. Det er ganske så gøy når du lar det gå sport i det.

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page