top of page

Miljøvennlige julegavetips

Julen – en tid for hygge og gode tradisjoner. En tid for å gi og en tid for å få. En tid for å glede andre. For mange er gavene et av julens høydepunkter. Julegavene er glede, spenning og forventning som pakkes inn i julepapir og hyssing. Samtidig innebærer julegavehandel et økt forbruk, som ikke nødvendigvis er det beste for kloden vår.

Ofte ligger det gaver under juletreet vi egentlig ikke har bruk for. Ting som kanskje bare blir stående bakerst i skapet, som aldri blir brukt og som tilslutt havner i søpla. Dette er ikke særlig bærekraftig. Det er derfor lurt å være litt bevisst på hvilke gaver du gir bort og hva du ønsker deg. Å være mer bevisst betyr ikke å droppe julegavene. Gaver under juletreet er en selvskrevet tradisjon for mange av oss og sprer mye glede. Vi ønsker derfor å komme med tips til litt grønnere julegaver – gaver som gleder både mottaker og som sparer miljøet. Miljøvennlige julegaver kan være vel så fine gaver (om ikke finere) som de klassiske «bruk og kast»-gavene. Kanskje du kan la deg inspirere til å gi bort noe litt grønnere i år?

#TIPS 1: TID & OPPLEVELSER Å gi av tiden sin er noe av det fineste man kan gi. Lag et personlig gavekort på tid sammen. Hva med å gi bort en båltur i vinterkulda med kakao og pinnebrød? En helaften med kino og middag? En spillkveld hvor du står for snacksen? Eller hva med å gi bort et kurs i noe du kan? Å gi egen kunnskap i gave er hyggelig både å gi og få. Lag et personlig gavekort på et kurs du vet noen har lyst til å lære. Er du flink til å strikke eller sy? Spille piano? Bake? Lage superdigg vegetarmat? Er du glad i fjellturer og kan gi bort en guidet fjelltur til en vennegjeng? Her er det bare interesser og fantasi som setter grenser!

#TIPS 2: TJENESTER & DELEGAVER Et annet tips er å gi bort tjenester eller dele av ting og ressurser du allerede har. Hva med å gi en ukes utleie av hytten din, båten, bobilen eller kajakken din i sommer? Eller hva med å gi et gavekort på massasje, klipping av plen eller barnepass? Kanskje har du mulighet til å stille naustet ditt til disposisjon til din gode venninnes 30årsdag? Om du er handy kan du kanskje bidra med hjelp til oppussing eller reparasjon av noe? Dette er gaver som garantert vil falle i smak hos de aller fleste.

#TIPS 3: BRUKSGAVER & PRAKTISKE GAVER Ønsker du å gi bort ting i gave? Pass på at du gir bort noe du vet at vedkommende trenger. Gi gjerne bort flergangsprodukter, som gjenbrukskopp, bivokspapir, fruktposer eller kaffe- og tefilter av tøy. Dette er gaver som varer og som også har praktisk verdi. Hjemmelagde gaver er også topp! Hva med å strikke kjøkkenkluter? Eller å gi bort hjemmelagde knekkebrød eller granolablanding på glass? Glasset er en fin gave i seg selv og kan brukes på nytt. Å gi bort billetter, medlemskap og abonnement er også en lur idè. Er julegavens mottaker avhengig av kollektivtransport? Da kan du f. eks gi bort et ukes- eller månedskort på kollektivtilbudet. Kanskje har vedkommende planer om å reise med tog et sted i løpet av året? Da kan du gi togbillett i gave. Går mottakeren av gaven din mye på tur? Gi han eller henne et medlemskap i Den Norske Turistforening. Strømmetjenester for musikk og annen underholdning er også superfine gaver. Digitale gaver er ikke bare mer miljøvennlig, men også veldig praktisk, da dette er noe mange liker å ha tilgang til. Vi slår også et slag for å gi bort brukt til jul. Å gi bort en god bok du har lest eller brukte leker, som f. eks Lego, er tidløse vinnere.

#TIPS 4: ETISKE JULEGAVER Veldedige julegaver er også en verdifull gave å gi til noen som «har alt». Da gir du samtidig en gave til noen som mangler det meste. Det finnes mange veldedige organisasjoner som tilbyr slike gaver. For en gitt sum kan du f. eks gi mennesker varig tilgang til rent vann, gi hjemløse barn et trygt sted å sove, plante et tre eller dekke barns skolegang. Dette er gaver som skaper mye verdi og som bare fortsetter å gi.

#TIPS 5: GAVEINNPAKNING & ØNSKELISTE Det er få ting som har like kort brukstid som papiret vi pakker inn gavene i. Vi vil derfor oppfordre deg til å tenke miljø også når det gjelder gaveinnpakning. Bruk gjerne gjenbruksmaterialer, gråpapir eller avispapir, fremfor det glansfulle julepapiret. I stedet for gavebåndene i plast kan du bruke hyssing som kan brukes flere ganger. Pynt gjerne gavene med kongler og kvister du finner utendørs. Da blir gavene ekstra personlige og nesten for fine til å pakke opp. Vi ønsker også å oppfordre deg til å lage en ønskeliste til jul. Ønsker du deg ingenting er det fort gjort at du får noe du verken trenger eller vil ha. Det er også lov å informere folk om hva du ikke ønsker deg. Trenger du ikke flere pynteting, smykker eller velværeprodukter som såper og kremer? Si ifra. Det er bare vinn-vinn. For avsender er det jo mye hyggeligere at du faktisk tar i bruk det du får, enn at du takker og ikke tar gaven i bruk.

Det finnes mange gode, miljøvennlige julegavetips å finne. Ta gjerne en titt innom andre sider som Fremtiden i våre hender, Green Bonanza og sortere.no for mer inspirasjon! Og du? Ikke la julegavene bli et stressmoment for deg. Prøv å senk skuldrene i desember og nyt førjulstiden <3

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page