top of page

Matredding til inspirasjon

I oktober var jeg på Alvdal ungdomsskole og hadde foredrag for 9. trinn. Jeg utfordret dem til å bli gode matreddere og kontakte nærbutikkene for å redde overskuddsmat. Jammen har de fulgt opp. Les hva lærerne deres, Stine og Beate, skriver.

HERLIG GJENG: 9. trinn på Alvdal ungdomsskole er blitt engasjerte matreddere. Det varmer mitt hjerte!

-Takk for sist og for en utrolig inspirerende dag. Vi har jobbet med temaet siden og observerer at elevene er meget engasjert.

Vi fikk til et samarbeid med to lokale matbutikker. De gav oss det meste av varer som var gått ut på dato og frukt og grønt som skulle kastes. Vi fikk MYE! Elevene var delt inn i grupper og skulle, ut fra matvarene, selv finne ut av hva de kunne lage. Elevene storkoste seg! De etterspør flere slike timer!

I matvarene vi fikk fra butikken så var det blant annet et lass med pølsebrd. Jeg tenkte det var begrenset hva de kunne lage av det. Men da var det en elev som kom på at hun kunne lage eplepai! Hun smuldret opp pølsebrødet, knadde sammen med smør, sukker og kanel – og vipps, så var det paibunn med ruter på toppen. Det var så gøy!! Stor kreativitet som kom frem.

Ellers ble det lagd utrolig mye godt. Vi lærerne var dessverre også litt for ivrig, så vi glemte å ta så mange bilder.

MATREDDING PÅ BUTIKK: Elevene fikk masse overskuddsmat fra lokalbutikken.

Etter dette ble vi også tilbudt en hel sau (gratis). Vi mottok den ferdig slaktet og så fikk vi inn en lokal helt til å dele den opp sammen med oss. Veldig lærerikt Mat og helse-timene etter dette ble da brukt til å lage ulike retter av sau. Det ble kebab og indrefilet og ytrefilet med div tilbehør. Vi har også saltet og hengt opp pinnekjøtt – så får vi se hvordan det går.

ENGASJERTE ELEVER: Matsjokket på NRK motiverte elevene til å redde en sau.

Elevene har også sett de to første episodene av Matsjokket på NRK, i tillegg til å skrive en reflekterende tekst i norsk rundt temaet matsvinn.

Veien rundt temaet matsvinn har blitt til mens vi har gått – men vi synes det ble en helt super vei! Dette vil eleven ta med seg videre. Og det er så viktig.

Hilsen Stine og Beate

// Å få en slik tilbakemelding gjør meg så utrolig glad. Når jeg er rundt på skolebesøk så håper jeg å spre noen matredderfrø som skal blomstre opp. Måten elever og lærere på Alvdal ungdomsskole har tatt tak i temaet på er fantastisk. Jeg håper denne lille historien kan være til inspirasjon for andre skoler.

// Ønsker din skole besøk av @spisoppmaten i 2020 så gi en lyd til: mettenygardhavre@gmail.com

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page