top of page

Gresskar-lapper og annet digg

Halloween nærmer seg med stormskritt og jeg har kapitulert. Barna elsker Halloween. Dessuten, innmaten på gresskar er kjempegod å lage suppe, gresskarfrø, lapper, brød og boller og masse mer med. Her har jeg samlet noen digge oppskrifter.

GRESSKARSNADDER: Gresskarlapper er søte og gode! Foto: Ida Aadland

Halloween kan feires på så mange måter. Hos oss tenker vi kreativt og jeg bruker ikke penger på å kjøpe Halloween-pynt. Vi perler og lager pynt selv.

Supergod innmat Men når det kommer til maten rundt Halloween, så er den viktig å reflektere litt over. Er du en av dem som kjøper inn et megastort gresskar på mange kilo? Huler ut og tenner lys i gresskaret? Husk for all del at innmaten er supergod å spise!

Jeg lærte meg å lage gresskargrateng da jeg var au pair i Frankrike for et halvt liv siden. Gresskar var ikke noe jeg var vant med hjemmefra. Vi feiret ikke Halloween da jeg var liten. Men jeg fant fort ut at denne frukten, ja, det er faktisk en frukt, kan brukes til å lage masse godt av. Jeg må innrømme at jeg lenge trodde gresskar var en grønnsak. Men det er altså en frukt fra planteslekten Cucurbita som tilhører gresskarfamilien. Det finnes 20 arter gresskar, men den mest kjente, som vi bruker å hule ut, er kjempegresskar. Disse gresskarene er det ikke like mye smak i som de mindre gresskarene. Men pass likevel på at du spiser opp innmaten. Matsvinn vil vi jo tross alt ikke ha.

Gresskarlapper til folket I fjor på disse tider stod jeg en hel lørdag på kjøpesenteret Horisont og steikte gresskarlapper. Jordbærpikene hadde laget litervis med røre og folk kom strømmende til og ville smake. Sånn er det jo ofte når man serverer noe gratis, men det gøye her var at folk likte det så godt! Målet var å lære alle som kom ut med store gresskar fra Obs`en at e kunne lage noe godt av det. Jeg tror og håper mange lærte seg noe nytt når de smakte de gode gresskarlappene.

Du som følger oss vet at jeg er veldig glad i bananlapper. Brune bananer moses og røres inn i en røre som blir til lapper. Nå skal jeg lære deg et genialt triks. Du kan bytte ut bananene, ta bakt eller kokt gresskar i lapperøren og steik de deiligste, søte gresskarlappene. Høres det godt ut?

Husk at du kan lage både gresskarsuppe, gresskarboller, gresskarbrød og mye mer av innmaten i gresskaret. Men forsøk deg gjerne først på disse gresskarlappene. Da skal du se at det ikke blir noe svinn igjen etter du har hult ut gresskaret. God Halloween! (Sjekk link til oppskrifter nederst.)

Oppskrift på gresskarlapper:

2,5 dl bakt eller kokt gresskar 3 egg 2 dl fint mel 2 dl havregryn 1 ts bakepulver 3 dl melk 1 ts honning (kan utelates)

Fremgangsmåte: Mos det ferdig kokte eller bakte gresskaret med en stavmikser. Pisk eggene og bland sammen med gresskaret. Visp inn de andre ingrediensene. Varm en steikepanne og steik store og små lapper. Disse er så gode at du fint kan spise dem uten pålegg!

Flere gode oppskrifter: Gresskar gir saftig bakst

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page