top of page

Hvorfor så provosert?

- Mamma, det er flaut å lese kommentarfeltet på facebooksiden din! Datteren min viser til en sak jeg har lagt ut på @spisoppmaten. Den handler om Greta Thunberg og den følelsesladde talen hun holdt på klimamøte i FN mandag. Talen rørte meg, men fy søren så mange den provoserte. Jeg ble kvalm av å lese kommentarfeltet på min egen side.

Foto fra talen til Greta Thunberg i New York. Foto: Skjermdump

-Her ser man resultatet av hjerneskadde voksne som presser på et barn løgnhistorie om at vårt klima går til helvete. På tide at noen setter foten ned for galne voksne klimafanatikere, skriver en voksen mann.

Opspinna faenskap -Herregud for någe tull, ei stakkars jenta som har blitt hjernevaska så te di grader. De der klimagreiene e någe opspinna faenskap.. folk e blitt heilt hjernevaska. Alt handle om penger folkens... ingen ledere/politikere bryr seg om miljøet, bare penger det handle om. FACE IT! Skriver en annen mann.

- Fatte ikke korsjen vei verden går nu. Helt vanvittig at ei jente som e 17 år å uskolert skal lede hele verden. Ho har sikkert rett i nåkka, men førr ei makt ho har fått. Skremmanes at så mange skolert voksne bare dilte etter ho. Det her e farlig, skriver en dame.

En annen ber meg tie stille og spise opp maten min (!). Debatten går heftig for seg og om du orker og vil så kan du lese mer her.

Du kan ikke stole på forskerne! I kommentarfeltet er det etter hvert flere som begynner å vise til forskning. Endelig noen som er på Gretas og vårt parti, tenker jeg. Selv henviser jeg til klimaforsker Helge Drange fra UiB som jeg hørte senest under Klimabrølet i Bergen Der var han helt tydelig på at klimaendringene er menneskeskapte. Men hva skjer i kommentarfeltet når jeg skriver det?

-Spis opp maten, du kan jo ikke stole på offentlig betalte "forskere" før de går av med pensjon. De trenger jo lønna!

Akkurat da kjenner jeg at jeg ikke orker å kommentere mer. Datteren min på 13 år sitter ved siden av meg i sofaen. Hun følger godt med. Hun er flau på vegne av min generasjon. Jeg er flau jeg og. Men som jeg svarte han ene:

-Selvsagt spiser jeg opp maten min. Men tie stille om klimaendringene, nei det gjør jeg ikke! Jeg har tross alt barn som skal vokse opp i denne verden.

Hvorfor så provosert? Hvorfor er det sånn at godt voksne menn og noen kvinner lar seg provosere så sterkt av det Greta Thunberg sier og gjør? Hvorfor er alle så redd for at hun blir misbrukt? Hvorfor har så mange voksne liten tiltro til forskerne?

Svenske Marcus Oscarsson skriver på sin facebookside: - Er det kanskje så enkelt at Greta er helt fantastisk, utrolig fremgangsrik og ikke en gang gjør dette for egen vinnings skyld?

Eller som Anne Marie skriver på min side: Spis opp maten, hva er det som skjer her? Føler folk seg truet av denne fantastiske unge damen som skaper store ringvirkninger, ikke bare for klimasaken, men også for å forene folk fra alle verdens hjørner om et felles engasjement for en bedre verden. Trist og meningsløst.

Takk til ungdommen Jeg synes det er pinlig at mine barn skal se hvordan voksne mennesker kan kritisere og trakassere en ung jente med et sterkt og viktig budskap. Jeg sa til min egen datter at jeg ikke visste om jeg orket å skrive noe om denne hendelsen, fordi jeg er så oppgitt. Da var svaret at jo mamma, du må skrive og publisere. Ellers vinner kommentarfeltet.

Takk til ungdommene som tross alt gjør fremtiden litt lysere i mørket.

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page