top of page

Spis opp matpakken

Skolestart er rett rundt svingen og med det øker matsvinnet i mange husstander. Hvorfor? Jo, fordi mange barn ikke spiser opp matpakken. Her får du tips til hvordan du kan løse utfordringen.

DET ENKLE ER DET BESTE: Rester av grove vafler smaker kanongodt i matboksen. De metter også sultne mager. Se oppskrift lenger nede på siden.

Når jeg er rundt og holder foredrag så får jeg ofte spørsmål om jeg har gode tips til hvordan ulike husstander kan redusere matsvinnet fra barnas matpakker. Svært mange sier at mye av matsvinnet deres kommer fra matpakkene. De er rett og slett litt fortvilet. Hvordan løse denne utfordringen?

Åtte tips som fungerer

Jeg har derfor laget en liten liste med gode tips og råd. Dette fungerte veldig bra hos oss. Da gjør det nok det hos dere også!

1) Ikke lag for mye mat! Veldig mange foreldre er livredde for at barnet ikke skal ha nok mat med seg på skolen. Det fører til at mange matbokser kommer hjem fra skolen med masse innhold i. Det ser ikke så delikat ut i matboksen etter en dag i skolesekken. Har barnet for lite mat med seg på skolen, så vil de raskt gi beskjed hjemme. Her må vi som voksne ta ansvar og ha ekstra fokus på det i oppstarten. Har du nok mat med deg? For lite mat? Er det for lite så er det kanskje nok å sende meg et ekstra eple. Eller smøre en skive til. Dette er mulig å regulere ved at man snakker sammen!

2) La barna være med og lage matpakken. Innfør en rutine som gjør at matpakken lages samtidig som kveldsen skal spises. Putt matpakken i kjøleskapet. Da er den like fin dagen etter. Tenk så mye tid du sparer på morgenkvisten da! Og etter hvert som barnet blir større så lar du dem lage matpakken helt selv.

3) La barna få med middagsrester i lunsjboksen. Husk at barn på både barne- og ungdomsskole spiser lunsj ganske tidlig. Det er dermed ikke farlig å sende med rester av pastaen fra i går, en fiskekake, omelett, gryterett eller andre ting i matboksen. Mine barn elsker rester i matboksen og gleder seg ekstra til lunsj når de har det med. Da blir alt spist opp. Det gøye er at når de har middagsrester med så inspirerer det ofte de andre barna i klassen til å begynne å ta med middagsrester også. Hva skjer da? Vi får med oss enda flere matreddere!

4) Er det en skive med ost igjen i matboksen så er det fullt mulig å toaste den og servere til kvelds. Bare prøv! Fortell barna at nå er de flinke matreddere. Da går toasten ned på høykant.

5) Er det fortsatt masse mat med hjem i matboksen så finn frem vekten. Vei innholdet fra matboksen hver dag og skriv ned. På slutten av uken tar dere en prat i familien. Dette kan man også gjøre med ganske små barn! Vis og fortell hvor masse lunsjmat som kastes. Og si at her må vi gjøre noen tiltak. Da blir det bevissthet rundt problemet og jeg er sikker på at dere vil se endring på innholdet. Kanskje barna da også engasjerer seg mer i egen matpakke?

6) La barna lage matpakke til de voksne! Jeg og min mor laget matpakke til hverandre annenhver dag da jeg gikk på barne- og ungdomsskolen. Det førte til at jeg gjorde meg ekstra flid med å lage matpakken til mamma og meg selv. Jeg husker at min favoritt var når mamma hadde smurt skive med hvitost og druer. Nam, det smakte himmelsk! Skivene gikk ned på høykant.

7) Jeg er ikke fan av fancy matpakker der man skal stå i timesvis for å lage kunstverk. Men å kutte litt frukt i biter og legge i matpakken pleier å slå godt an. Er det mer frukt igjen i matboksen etter skoletid? Legg den i frysen og lag smoothie en ettermiddag på frukt man har reddet fra egen matpakke. Det kommer til å bli suksess det også!

8) Husk at en matpakke ikke trenger å bestå av skiver eller matrester hver dag. Du kan fylle frysen med grove horn, du kan lage grove vafler, bake scones, bananboller eller polarbrød og mye mer. I boken "Spis opp maten" har jeg samlet mange gode oppskrifter som passer like godt på frokostbordet som i matboksen. Her gir jeg deg oppskriften på tre av våre favoritter:

Scones

LA BARNA SLIPPE TIL: Oskar er nå blitt 10 år, men har hjulpet til på kjøkkenet i årevis. Scones lager han helt på egenhånd. Foto: Christin Eide

Foto: Christin Eide

Ingredienser til 16 scones: 5 ss smør 5 dl grovt mel 5 dl fint mel 1/4 ts salt 5 ts bakepulver linfrø eller solsikkefrø (om du ønsker) 4 dl melk

Ovnstemperatur 225 grader. Steikes i ovnen i 10-15 minutter.

Fremgangsmåte: Smuldre smøret med hendene - det bør ha stått på kjøkkenbenken en stund før du bruekr det. Ha i alle de andre ingrediensene og rør godt. Del deigen i fire emner og trill hver av dem til fire boller. Legg bollene på stekebrettet. Klem bollene litt ut. Lag et kryss i deigen med en kniv, men ikke skjær helt igjennom. Prikk gjerne mønster med en gaffel.

Disse smaker fantastisk nybakte, men også supergodt i matpakken.

Grove vafler

RESTER ETTER BESØK? La de grove vaflene bli med på skole eller jobb. Smaker godt og metter godt. Foto: Christin Eide

Ingredienser: 4 egg 8 dl melk 4 ss rapsolje 3 dl fint mel 3 dl grovt mel 2 dl havregryn 1 ts salt 1 ts bakepulver

Fremgangsmåte: Pisk eggene og bland i alt det andre. La røren trekke noen minutter så er den klar. Det er utrolig godt å ha med seg grove vafler i matpakken. De kan smøres med både søtt og salt pålegg. Eller kanskje med en kremost? Veldig godt med en knasende gulrot ved siden av!

Bananboller

FORSVINNER FORT: Faren med å lage disse bananbollene er at de er så gode at de forsvinner veldig fort. Dermed er det ikke sikkert det er flere igjen til lunsj!

Ingredienser til 8 bananboller: Mos tre brune bananer 2,5 dl havregryn 2 ts kanel

1 dl rosiner

Fremgangsmåte: Mos bananene godt med en gaffel. Rør inn havregryn, kanel og rosiner. Form deigen til boller. Sett i ovn på 200 grader i ca. 15 minutter.

Disse er supergode å ha med som en liten lunsjdessert eller mellommåltid når man kanskje skal på SFO etter skolen. Disse bollene er elsket av både små og store!

Flere matpakketips? Vil du ha flere gode matpakketips så sjekk ut boken "Spis opp maten". Der finner du mye godt du kan lage som også passer i en matpakke.

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page