top of page

Hva har du i fryseboksen?

- Jeg tok et dypdykk i fryseboksen og der fant jeg en boks lengst nede. Heldigvis var den merket med dato. Det stod 1984 på den!

NOE FRA 80-TALLET? Nei, ikke i denne frysen! Foto: Christin Eide

Samtalen jeg refererer til fant sted for noen år siden etter at jeg hadde vært på radioen og oppfordret folk til å spise seg ut av fryseboksen både til nyttår og før sommerferien. En dame ringte meg etterpå og sa hun hadde tatt meg på ordet.

Mye rart i fryseboksen Hun hadde en stor fryseboks nede i kjelleren. Den var det mye rart i. Blant annet denne boksen som var merket med årstall. 1984!

-Jeg åpnet boksen og nedi var det ripssyltetøy som jeg laget for mange år siden, fortalte damen meg på telefon. Hun lo litt av seg selv og fortalte at hun husket at hun hadde laget det.

-Jeg tinte syltetøyet, luktet på det og smakte. Og vet du, det smakte helt nydelig! Jeg «hørte» gjennom telefonrøret at damen smilte.

Nedfryste bær holder lenge Hun syntes det var fantastisk at syltetøyet hadde holdt seg godt i mer enn 30 år i fryseboksen. Trolig hadde det lagt i en fryseboks med jevn, kald temperatur. Jeg lurte likevel på om dette syltetøyet var lurt å spise når det var blitt så gammelt.

Jeg ringte en ernæringsfysiolog og spurte. Hun kunne fortelle at nedfryste bær holder på næringsstoffer og smak i svært mange år. Det var jo dette et godt eksempel på. Men hun anbefalte oss ikke å la bær ligge sååå lenge som damen med ripssyltetøyet. Anbefalt temperatur i fryseboksen er forresten minus 18 grader.

Merk det du putter i frysen Damen med ripssyltetøyet hadde gjort helt riktig da hun merket det hun ville fryse ned. Det er et godt matreddertips. Sett på dato for nedfrysing og er det mat med holdbarhetsdato så sett gjerne datoen på også. Husk også å skrive hva boksen du fryser ned inneholder. Har maten du skal fryse to dager igjen på holdbarhetsdato når du fryser den ned, så har den to dager holdbarhet når du tiner den igjen. Selv om den har lagt flere måneder i frysen. Husk at det er forskjell på om du fryser ned kjøtt, fisk, ost, grønnsaker, frukt eller annet. Her er det ulik holdbarhet. Fett er ofte det første som harskner i frysen. Derfor er holdbarheten for magre matvarer lenger enn for matvarer med høyere fettinnhold.

Jeg oppfordrer deg sterkt til å titte inn eller ned i fryseboksen nå før ferien. Spis opp maten du allerede har handlet inn. Gjør noe bra både for egen lommebok og for miljøet.

Dessuten, det er ganske deilig å komme hjem fra ferie til nyvasket fryseboks og kjøleskap!

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page