top of page

Matsentralens engler

Matredding, sysselsetting, medmenneskelighet og brennende engasjement. Dette er beskrivende ord for landets Matsentraler. I vår har jeg vært så heldig å få treffe fire av dem på Matredderturne med Kavlifondet.

MATSENTRALEN TRONDHEIM: Marte Lønvik Bjørnsund, nede til venstre, er daglig leder på Matsentralen Trondheim. Her står hun sammen med Britt-Marit Sundberg og Elin Kyseth fra Frelsesarmeen og Hanne Eide Andersen fra Kavlifondet, midten foran og meg fra Spis opp maten.

Matsentralene i Norge har et mål i 2019 om å omfordele hele 3000 tonn med mat. Matsentralene får overskuddsmat fra matbransjen, det vil si produsenter, grossister og leverandører. Matsentralene sorterer maten og gjør den tilgjengelig for mer enn 400 veldedige organisasjoner som henter mat hos matsentralene og hjelper mennesker i nød.

STORE SMIL: På alle Matsentralene vi har vært har vi møtt smilende mennesker. Ansatte, frivillige og ulike organisasjoner. Alle er så glade for arbeidet Matsentralene gjør og bidrar med. Ikke rart vi blir helt varm i hjertet. Her er det Mohammed fra Matsentralen Vestfold Telemark som smiler. Foto: Hanne Eide Andersen

Hvem kan hente mat? Det er ikke slik at hvem som helst kan stikke innom en Matsentral og "redde" mat. Det hele gjøres gjennom veldedige organisasjoner: De er det mange av og skulle du trenge hjelp så er det fullt mulig å kontakte en av dem.

Det norske nettverket av matsentraler inkluderer snart åtte matsentraler: Matsentralen Oslo ble etablert i september 2013; Tromsø Matsentral i 2016 og Matsentralen Bergen i 2017. I 2018 åpnet Matsentralen Trondheim og Matsentralen Rogaland. I 2019 åpnet Matsentralen Sør og Matsentralen Vestfold & Telemark og i løpet av året åpnes Matsentralen Innlandet.

MATSENTRALEN ROGALAND: Tor Jan Bredenbekk leder Matsentralen Rogaland. Her sammen med Hanne fra Kavlifondet.

Kavlifondet støtter Matsentralene Kavlifondet har støttet etablering og oppstart av syv Matsentraler, pluss paraplyorganisasjonen Matsentralen Norge. Samlet utgjør støtten 10,7 millioner kroner.

– I en matsentral samles alle de viktigste kvalitetene vi i Kavlifondet ser etter i et godt prosjekt å støtte, forteller Inger Elise Iversen, daglig leder av Kavlifondet.

– Det gir hjelp til vanskeligstilte, fremmer inkludering og integrering gjennom målrettet rekruttering av medarbeidere som trenger arbeidstrening og fleksibilitet, det bygger oppunder frivilligheten og det bidrar betydelig til å redusere matsvinn, sier Iversen.

STRÅLENDE JOBB: Det går mange tonn mat inn og ut fra Matsentralene hver dag. Matredding på høyt plan. Foto: Hanne Eide Andersen

Fantastiske engler Matsentralene rundt om i landet er full av fantastiske engler som hver dag gjør en ubeskrivelig fin innsats for andre. Det var kommet Kavlifondet for øret at en del av organisasjonene som henter mat kunne trenge litt mer opplæring i alt fra datomerking av mat, sansebruk til gode tips og råd om restemat. Dermed kom jeg inn i bildet.

131 millioner til gode formål Sammen med Kavlifondet og Matsentralen Norge satte vi opp en Matredderturne og i vår har vi besøkt fire sentraler. Resten skal vi besøke etter sommeren. På turneen har jeg vært med sammen med Kavlifondets kommunikasjonsleder, Hanne Eide Andersen. Hun har gitt ansatte og organisasjoner på Matsentralene mer kunnskap om Kavlifondet. Visste du for eksempel at de i 2018 delte ut 131 millioner kroner til gode formål? Kavlifondet er eneeier i Kavlikonsernet. Alt overskudd som ikke går til drift og utvikling, gir de til gode formål. Hver gang du kjøper noe fra Q-meieriene eller Kavli gjør du samtidig en god gjerning. Er ikke det fint å tenke på?

MATSENTRALEN OSLO: Bakers ser du Cristiano Aubert som leder Matsentralen Oslo, meg, Paula Capodistrias somer prosjektleder for Matsentralen Norge og Hanne fra Kavlifondet helt fremst.

Gode møter med de frivillige Min rolle på turneen har vært å holde foredrag for både ansatte og frivillige organisasjoner. Dette for å øke kunnskapen om mat, bruken av sanser, datomerking etc. Flere steder har vi fått til fine dialoger med spørsmål og erfaringsutveksling. Noen av de frivillige organisasjonene deler ut maten de henter på Matsentralen, noen lager mat av den og deler ut videre, mens flere gjør begge deler.

OSLO: På Matsentralen i Oslo ble det god kunnskapsdeling og fine samtaler. Både underveis og etter mitt foredrag. Foto: Hanne Eide Andersen

Under Matredderturneen er det kommet frem sterke historier. Om mennesker som har vært i livsnød, men som ikke bare har fått mat, men også blitt sett av disse fine menneskene som rundt om gjør en stor innsats. Noen av disse menneskene er i dag sysselsatt ved at de selv er med og henter mat på matsentralene og deler ut videre. Det kan jo nesten ikke bli bedre enn det.

DU KJØPER DU GIR: Hanne Eide Andersen fra Kavlifondet forteller tilhørerne på Matsentralen Vestfold og Telemark om hvordan Kavlifondet jobber.

Vi får til mye sammen! Etter sommeren skal vi besøke de resterende Matsentralene. Jeg gleder meg til flere varme møter og kunnskapsdeling. Tusen takk til Kavlifondet som lar meg være med på turneen og dele min erfaring og min kunnskap. Jeg føler meg ofte liten i det store bildet, men når jeg ser hva vi mennesker kan få til sammen da blir jeg rørt. Jeg har stor respekt for arbeidet alle på Matsentralene gjør. Dere gjør virkelig en forskjell i mange menneskers liv.

MATSENTRALEN VESTFOLD OG TELEMARK: Styremedlem fra Kirkens Bymisjon til venstre, Hanne fra Kavlifondet, Thorgeir Nybo, daglig leder på Matsentralen og meg.

LUNSJPRAT: Vi var så heldige at vi fikk spise lunsj med hele gjengen på Matsentralen i Vestfold og Telemark. Foto: Hanne Eide Andersen

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page