top of page

Tryll om smeltet is

-Isboksen! Den må reddes! Det flyter jo i den! Er du en av dem som har opplevd å ha en isboks stående på dessertbordet, så plutselig glemte du hele isen og alt flyter i boksen? Ingen fare! Jeg har trikset som redder den flytende isen.

Mai måned består av både nasjonaldag og andre helligdager der vi ofte koser oss ekstra. Mai måned består også – i hvert fall vanligvis – av deilige, milde dager. Jeg skriver «vanligvis» for når dette skrives så snør det i Bergen! Men vi satser selvsagt på deilige, varme vårdager der vi kan nyte masse god is.

Isglad familie Jeg er oppvokst i en svært så isglad familie. Jeg husker at min far ofte fant frem isboksen til dessert da jeg bodde hjemme. Til min store glede. Min mann er ikke i nærheten av å være så glad i is som meg. Men heldigvis fikk vi to barn som ligner på meg på det området. Gi oss en boks is og vi gir oss sjelden før det er tomt. Er min far tilstede så forsvinner i hvert fall all isen.

Men så er det jo av og til sånn at vi har større selskaper, der gjerne noen bokser med is settes frem til dessert. For eksempel så arrangerer vi alltid 17. mai frokost for familien. Da må vi selvsagt ha is til frokost. Det må jo være lov på Norges nasjonaldag!

Vel, først spiser vi en deilig frokost, så setter vi frem kaker og is. Og her er det utfordringen med smeltet is i boks kan oppstå. Vi sitter rundt bordet og prater og prater. Folk forsyner og koser seg med desserten. Men ikke all isen i boksen blir spist opp. Er vi ikke oppmerksom så smelter den. Ja, den blir til flytende fløte igjen.

Nå kan vi lage noe digg! Mange tenker at «søren og» det var den isen. Men vi tenker litt annerledes! Hos oss sies det: - Jippi, isen har smeltet. Da kan vi lage milkskake og superdigge vafler.

Jeg tenkte derfor at siden vi er inne i en måned med ekstra mye isspising så skal jeg dele to oppskrifter med deg slik at du kan ha dem i bakhodet om du skulle oppleve smeltet is i boksen. Da skyller du den ikke ut i vasken, men tar vare på den og putter den i vaffelrøren. Eventuelt blander sammen en deilig milkshake dagen etter.

Vi matreddere ser alltid potensiale i maten – ikke sant?

Deilige restevafler: 4 egg 5 dl melk 3 dl isrester (har du bare 2 dl med isrester så tar du 6 dl melk) 4 ss rapsolje 3 dl speltmel 3 dl hvetemel 2 dl havregryn 1 ts salt 1 ts bakepulver

Bland sammen og steik supergode vafler. Smaker ekstra godt med nyrørt syltetøy!

Milkshake/resteshake til to personer:

To brune bananer rett fra fruktskålen eller frysen. To håndfuller med jordbær – gjerne jordbær som har begynt å bli litt dvaske. Det du måtte ha igjen av isrester – aller helst noen dl om du skal ha nok til to. Her kan du eventuelt fylle på med litt ekstra is fra frysen i tillegg til den som var helt smeltet som du har tatt vare på. Kjør alt i en blender og hell i glass. Pynt gjerne med frosne blåbær og bringebær på toppen. Nyt!

Begge foto: Christin Eide

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page