top of page

Strandrydding for små og store

Denne uken arrangerer Hold Norge rent den store strandryddeuken. Husk at vi må være med og rydde og holde natur og nærområder fine hele året. Men denne uken har vi ekstra fokus. Her kan du lese en sak om strandrydding jeg har på trykk i siste nummer av Sti og varde.

*Sti og varde er Bergen og Hordaland turlag sitt magasin som kommer ut flere ganger i året.

Undring i plastfjæren

-Mamma, se! Ett par solbriller i plast uten glass. Jeg fant dem under en stein der borte. Tenk at noen bare har slengt dem fra seg!

Min sønn på 10 år synes det er spennende og trist å plukke plast langs strendene. Spennende fordi vi finner så mye rart som vi kan undre oss over. Alt har jo en historie. Men også fryktelig trist. Tenk at folk kaster fra seg flaskekorker, Q-tips og til og med plastposer i naturen. Det burde jo ikke være mulig.

Turfolk rydder Vi som er turfolk er vant til å ta avfallet med hjem igjen når vi går på tur i fjellet. Det ville ikke falle oss inn å kaste sjokoladepapir eller matpakkepapir i naturen. Hvorfor i alle dager er dette annerledes om man ferdes langs eller på sjøen?

Hvalen med plast i magen har gitt oss bilder vi aldri vil glemme. Barna ble rett og slett skremt. Hvordan kunne det skje at strender fylles med plast? Til og med i vårt eget nærområde? Det vanskelige med plast er at vi på ene siden er helt avhengig av den, men på andre siden, om ikke den blir behandlet rett, så blir den en av våre store fiender.

Viktig lærdom

Det er derfor det blir til undring i plastfjæren når vi legger turen ut på strandrydding. Det gjør vondt i hjertet å se hvor mye plast som ligger og smuldrer opp. Men det er også viktig lærdom.

-Jeg skal aldri kaste fra meg noe som helst i naturen, sier 10 åringen. Han liker ikke at fine områder blir forsøplet og han er bekymret for at dyrene skal tro at plasten er mat.

Forhåpentligvis gir strandrydding oss en lærdom som vi vil føre videre i generasjoner. Unødig forbruk og forsøpling av naturen må vi få en stopp på. Vi må også tørre å bruke stemmen. Ser vi noen som kaster fra seg noe på et sted de ikke skal, ja, da må vi gjøre dem oppmerksom på det. Og vi må prate sammen om problemet. Barna har skjønt at plasten ikke skal i havet, så får vi bare håpe at de voksne skjønner det etter hvert også.

Ta med deg hele familien på strandrydding. Vi lover at det er verdt hvert eneste minutt.

Les mer om Hold Norge rent.

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page