Digge restelapper
Har du hørt om @hannelenesvegetar? Hun er en vegetarentusiast som har som mål å senke kjøttkonsumet i Norge med 30% innen 2025. Hanne-Lene kommer snart med kokeboken "En skikkelig digg kokebok". Der er det over 80 kjøttfrie oppskrifter som er utviklet i samarbeid med over 50 norske familier. En av hennes favorittmåter å spise opp grønnsaksrester på er å lage restelapper. Oppskriften deler hun med oss.
RESTELAPPER PÅ RESTETORSDAG: Dette ser så vanvittig godt ut. Kan nesten ikke vente med å lage dem! Foto: Line Dammen
Mange av de samme ingrediensene går igjen i oppskriftene i "En skikkelig digg kokebok". Dermed er det enkelt å være en matredder. Det liker vi!
LAPPER til to personer: (6-8 lapper)
7 dl kuttede grønnsaker
½ chili eller jalapeño, finkuttet
ev. 2 ss sriracha
¼ ts salt
1–2 ts hvitløkskrydder
ca. 2 dl hvetemel
ca. 2 dl vann
2 ss stekeolje
SAUS
2 ss tamari eller soyasaus
1 ss eddik, 7 %
(eller hvitvins- / eplesidereddik)
½ ts chiliflak
1 ts sesamfrø
ev. 1 ss lønnesirup eller honning for
en søtere saus (smak deg frem)
FREMGANGSMÅTE
• Kutt grønnsaker i strimler og biter til de måler om lag 7 dl. (Ikke press bitene ned i litermålet, 7 dl er beregnet med litt luft.) Det gjør ingenting om det er noen litt grove biter, men tenk på at de fleste bør være ganske små, da forkorter du steketiden også.
• Bland alle grønnsakene i en stor bolle med salt, hvitløkskrydder og eventuelt finkuttet chili eller sriracha.
• Bland mel og vann inn i grønnsakene og rør godt rundt, det skal bli en slags tykk grøt. Det gjør ingenting om du blander inn mer mel
og vann, så lenge du ikke bare tar mer av bare den ene. (Nå tror du nok at dette aldri vil holde sammen, men det gjør det altså!)
• Varm pannen med litt olje, og stek små lapper. Hvis du er en panne-kake-ninja, så må du gjerne steke det hele som en kake, og snu den
underveis. Det kommer litt an på hvor store grønnsakbiter du har kuttet.
• Bland sausen i en liten skål, og server.
Hanne-Lenes favoritt er en liten neve frisk spinat i strimler, litt jalapeño, 2–3 sopp i småbiter, gulrøtter i tynne skiver og litt rødkål i strimler, men her kan du bruke det meste
FORFATTEREN: Hanne-Lene Norup Dahlgren sammen med sønnen Olav.
Vi gleder oss til å lage dette og tenker at det passer vanvittig bra å teste ut på selveste restetorsdag.
Er du nysgjerrig på kokeboken Hanne-Lene kommer med? Følg henne på Instagram: @hannelenesvegetar.
Du kan også du titte inn her: