top of page

De unge inspirerer

For en start på året det har vært. Mat, klima og miljø er på agendaen som aldri før. Det spesielle er at de unge bruker stemmen og går foran som strålende forbilder. Nå må vi voksne våkne!

SE MIN KJOLE: Amalie Driveklepp har laget kjole av en haug med oppspiste chipsposer. Wow! Foto: Privat

Forhåpentligvis har du hørt om Amalie Driveklepp, Penelope Lea og Greta Thunberg allerede. De er unge klimaaktivister fra Norge og Sverige. De har bemerket seg med sitt store engasjement for klimaet. De snakker ikke bare om endring, de skaper endring.

Kjole av matemballasje La oss begynne med Amalie Driveklepp. Hun er 15 år og kommer fra Lunner kommune. Amalie gjorde seg bemerket i hele landet for første gang i fjor. Hun skulle på skoleball og redesignet flere blå handlenett fra Ikea og laget seg en ballkjole. Bildet av henne i den spesielle kjolen ble fanget opp av mange i sosiale medier. Ja, selv Ikea bruker nå bildet av Amalie når de er rundt og holder foredrag om bærekraft. Hun er blitt et forbilde.

I år gjorde Amalie det igjen. Hun stilte på skoleballet i en kjole laget av vrengte chipsposer og poser til frokostblanding. Chipsposene ble til et fantastisk skjørt, mens frokostblandingsposene ble en stilig overdel. Hun var rett og slett et syn i sin gjenbrukskjole av matemballasje.

-Jeg håper denne kjolen kan bidra til å vise at vi ikke alltid trenger å kjøpe nytt, sa hun til Hadeland.no.

Gjenbruk er kult! Jeg måtte spørre henne om innholdet på emballasjen var spist opp. Selvsagt var det det! Men hun hadde spart på emballasje i ett helt år for å kunne lage kjolen. For et inspirerende forbilde for alle jenter og gutter rundt om i landet som snart skal på skoleball. Heldigvis er det mange ungdomsskoler i Bergen som arrangerer gjenbruksmarked. Det er fornuftig. Gjenbruk er kult!

Så har vi Penelope Lea. Hun er bare 14 år, men har vært aktiv i Miljøagentene og Barnas klimapanel i mange år allerede. Miljøagentene er barnas Klimaorganisasjon.

Kan ikke vente til jeg blir voksen – Jeg skjønner at jeg ikke kan vente med å gjøre en innsats til jeg blir voksen, har hun sagt til framtida.no. Hun påpeker at vi her hjemme i Norge er mette, trygge og varme og har et sted å bo. Vi kan gjøre mer for klimaet enn de som bor i fattige land og har mindre ressurser enn oss.

Penelope holder appeller rundt omkring i landet. Hun deltar aktivt i klimaarbeidet og engasjerer svært mange barn, unge og voksne til å gjøre det samme. Hun synes mange er mer opptatt av å argumentere mot enn for en løsning. Dette stemmer svært godt med hvordan klimadebatten har vært nå på nyåret.

EAT-rapporten EAT lanserte sin rapport om matsystemet for kort tid siden. Her kommer det tydelig frem at vi må legge om kostholdet hvis vi skal klare å kutte i klimagassutslippene. Det er ikke landbruket enig i. De føler at EAT går rett i strupen på norske verdier og tradisjoner. For mange bønder er det umulig å svelge at vi nordmenn skal kutte på kjøttinntaket. Men visste du at kjøttforbruket i Norge har mer enn doblet seg siden 50-tallet? Penelope stod stolt på scenen og talte under lanseringen av EAT-rapporten. Hun er bare 14 år, men hun ser og skjønner at det må endringer til i kostholdet vårt. Hun påpeker at tankene våre må bli enda modigere og enda sterkere. La oss håpe de voksne klarer å lytte til dette rådet fra en svært klok 14 åring.

De voksne tar ikke klimaet på alvor Så har vi Greta Thunberg. 16 åringen fra Sverige med sykdommen asperger. Ja, hun mener til og med at asperger gjør at hun ser ting med litt andre øyne enn oss andre. For noen år siden sluttet hun å spise. Hun orket ikke mer. Hun mente at ingen ville høre på utfordringene med klima og miljø. Derfor ville hun ikke leve lenger. Men så bestemte hun seg for å bruke stemmen sin. Påvirke andre til å se det samme som henne. Nå har hun satt både FNs klimapanel og alle oss andre skikkelig på plass. Hun startet en skolestreik for klimaet i Sverige. En streik som har spredt seg til alle verdens kontinenter. Den pågår enda.

-Vår fremtid ligger i de voksnes hender, men det virker ikke som de tar klimaet på alvor, sier Greta. Hun mener det er mest snakk og lite handling.

Enkel løsning – stopp utslippene Hun sier at det kreves mye for å stoppe de negative klimaendringene som er i gang nå. De fleste vet at planeten varmes opp på grunn av våre utslipp, men de fleste vet ikke konsekvensene av det og hva som kreves for å forhindre det.

-Det krever mye å stoppe endringene, men løsningen er så enkel at en 5 åring forstår det. Vi må stoppe utslippene, sa Greta til Fredrik Skavlan.

Vi må stoppe utslippene!

De unge er sinte på oss voksne fordi vi vet mye om hvordan vi skal forhindre de negative klimaendringene. Men vi gjør for lite. Gjør du nok i din hverdag slik at du har god klimasamvittighet overfor dem som kommer etter deg? Jeg tror dessverre svært få av oss kan svare ja på det.

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page