top of page

Hvordan oppbevare og trylle om restene?

Juletid betyr ekstra mye mat i kjøleskapet for mange. Noen handler inn alt for mye mat og får dermed masse rester. Hvordan skal du unngå matsvinn i julen og hvordan skal du oppbevarer restematen på en best mulig måte? Vi gir deg noen gode tips.

OPPBEVARING KLAR: Her er tomme syltetøyglass, gamle Norgesglass, nye oppbevaringsskåler og bivokspapir klar til bruk i julen.

Det er noe med oss, vi ønsker at bordet skal bugne med mat når vi inviterer gjester. I svært mange julebesøk vil det trolig bli masse rester. De må vi selvsagt oppbevare godt og sørge for at de blir spist opp. Hvis du begynner å planlegge jul og romjulsmåltider nå så unngår du matsvinn i julen.

Ha klar oppbevaringsglass, bokser og bivokspapir Mange har skuffene full av bokser som kan brukes til å oppbevare matrester. Noen trenger kanskje å handle inn noe nytt. Kjøper vi nye bokser nå så blir det glass- eller metallbeholdere. Fordi vi prøver å kutte bruken av plastprodukter. Vi tar også vare på gamle syltetøyglass og Norgesglass. De er topp å oppbevare matrester i. Vi liker også veldig godt bivokspapir som du enten kan lage selv eller kjøpe på en butikk som har fokus på å redusere plast. Bivokspapiret tåler også å ligge i frysen.

Sjekk temperaturen i kjøleskapet Visste du at temperaturen i kjøleskapet bør ligge mellom 2-4 grader? Da holder maten seg best. Husk at det er kaldest nederst i kjøleskapet. Det betyr at det er lurt å legge inn ting nede som trenger kulde. Vi pleier å ha kjøtt og fisk liggende i nederste hylle. Kjøttpålegg ligger i en egen skuff litt høyere oppe. Grønnsakene som skal ligge i kjøleskapet trives også best i en egen skuff. Husk at mange grønnsaker trives best på kjøkkenbenken og ikke i kulden! Tomatene trives for eksempel best på kjøkkenbenken. En fin huskeregel er at grønnsaker som dyrkes i varmere strøk som oftest ikke liker å ligge i kjøleskapet.

Spis deg ut av frysen før romjulen Har du fryseboks så begynn allerede nå med å spise deg ut av frysen og lage plass til julerester. Pinnekjøtt og svineribbe kan fint fryses ned. Det smaker kanongodt som tilbehør i en tacolefse ut på nyåret. Vår favoritt er faktisk pinnekjøttrester i en grov vaffel. Har du smakt det?

Planlegg julens måltider Kanskje vet du allerede nå hvilke dager du skal være hjemme i julen, hvilke dager du skal ha gjester og hvilke dager du skal være gjest? Planlegg måltidene ut fra det du vet. Skriv handleliste. Husk også at rester fra store middager i julen er veldig gode som rester noen dager senere.

Oppbevaring av rester Har du rester så er det viktig at de oppbevares riktig slik at de holder seg i kjøleskapet. Mat som har stått i timesvis i varmen på et koldtbord vil ikke holde seg like godt som det du får inn kjøleskapet like etter middag. Og ja, det er jo en utfordring at maten gjerne står lenge på bordet i et juleselskap. Her må du bruke sansene og sunn fornuft. Få restene i bokser og glass og oppbevar dem kaldt.

Koker du for mange poteter? Ja, hvem har ikke opplevd det? Ta restepotetene i en skål i kjøleskapet og bruk dem til potetmos dagen etter, eller en potetsalat til julelunsjen.

Har du for mye fisk til over? Har du spist torsk i julen så er ingenting så godt som å lage plukkfisk av restepotetene og fisken. Da trenger du litt bacon og noen grønnsaker som tilbehør og du har en deilig middag til romjulen.

Har du laget for mye kålrabistappe? Frykt ikke, kålrabistappen kan du ta i et tomt syltetøyglass eller en annen boks du måtte ha. Sett kaldt i kjøleskapet. Kålrabien holder seg noen dager i kjøleskapet og kan tas frem om dere vil lage noe alternativt i julen. Som f.eks pinnekjøtt, kålrabi og sennep i en lefse. Det smaker himmelsk!

Har du for mye pinnekjøtt og svineribbe? Restene av dette legger du i en boks i kjøleskapet. De smaker supergodt dagen etter. Jeg husker veldig godt fra min oppvekst at mamma og jeg spiste kalde pinnekjøttrester i pysjamasen på 1. juledag! Har du veldig masse rester så kan du eventuelt plukke av pinnekjøttet fra beina og kutte svineribben i mindre biter. Legg det i en boks og frys. Tenk så deilig å ta dette frem når du skal lage lapskaus på nyåret. Smaker også godt som tilbehør i taco eller som topping på pizza!

Pinnekjøttrester i vaffel er forresten en hit hos oss. Oppskrift finner du her: Pinnekjøttrester i vaffelen

Foto: Christin Eide

Har du laget for mye risgrøt? Mange spiser risgrøt med mandel i like før jul. Ha du kokt for mye så kan du bruke restene til å lage riskrem som dessert på julaften. Liker du ikke riskrem så kan du lage rislapper av risgrøtrestene. Tenk så godt det blir på frokostbordet i romjulen!

Har du for mye brød? Kutt det i terninger, legg på et bakebrett, strø over olivenolje, salt og pepper og ha dem i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter. Da har du deilige brødkrutonger til suppe eller salat. Nam! Du kan også skjære brødet i skiver og dyppe dem i en blanding med egg, kanel og kardemomme. Så steiker du dem på begge sider i en panne. Server med godt syltetøy. Voila, du har laget arme riddere! Oppskrift finner du her. Har du for mye frukt og grønt? Kutt det i biter og lag smoothie. Det er alltid en hit. Også til jul!

Hvor lenge kan restemat stå i kjøleskapet? Pass på at du har mellom 2-4 grader i kjøleskapet. Sørg også for at restemat kommer i kjøleskapet så fort som mulig. Vi vet at det ikke er så lett i julen. Det aller meste holder seg noen dager i kjøleskapet. Her må du rett og slett bruke sansene og sunn fornuft. Vet du at du ikke får spist maten de nærmeste dagene så frys den heller ned. Har du ikke fryseboks så send rester med gjestene! Hvor lenge kan restemat ligge i frysen? Det er lett å legge restemat i frysen, så glemmer man at det faktisk ligger der. Merk boksene godt med dato for når de blir lagt i frysen. Vårt tips er at man spiser seg ut av frysen to ganger i året. Til sommeren og rundt nyttår. Da har du kontroll i frysen og du er sikker på at ikke noe har lagt for lenge i frysen. Husk at mat som blir frosset ned rett før dato har samme holdbarhet når det tas ut og tines som da du la det i frysen.

Foto: Christin Eide

La gjestene få med seg rester Er det masse rester igjen så spør om gjestene vil ha med seg en boks med restemat. Veldig mange blir kjempeglad for å kunne ta med seg noe godt hjem.

Tips til samtaletema Om samtalen skulle gå litt trådt rundt julebordet så kan du jo høre om noen har hørt at "Matredder" ble ett av nyordene hos Språkrådet i år. Har folk fått det med seg? Vet de hva ordet betyr? Er de selv klar for å bli en matredder i 2019? I så fall er det en ting som virkelig må skrus på i det nye året; sansene! Se, lukt og smak og bry dere mindre om "Best-før"-dato. Da reduseres trolig mye av matsvinnet. Lykke til! Les mer: Deilig restematoppskrift fra Adams matkasse Forsyn deg flere ganger Restefest i julen

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page