top of page

4. desember: @kreativhelse

I dag er det @kreativhelse sin tur til å bli presentert i julekalenderen vår. De består av Maria og Ida som kommer fra Arendalsområdet. De er opptatt av mat, helse, natur og miljø.

Jeg oppdaget jentene på Instagram, men de har også en nettside; www.kreativhelse.no

Interessen for klima og miljø har lenge vært tilstede og i løpet av Marias studieforløp på bachelorutdanning i ernæring oppstod interessen i større grad for samfunnsernæring og det globale perspektivet. Hvordan er tilgangen på mat i ulike deler av verden, og hvordan påvirker våre matvaner og valg produksjonen og tilgangen på næringsrike matvarer globalt? Det er en viktig motivasjon og drivkraft at alle mennesker skal ha tilgang på næringsrik mat. Dette var utgangspunktet for etableringen av nettsiden Kreativ Helse. Vi ønsker med det å tilby et positivt fokus på gode valg for mat, helse, natur og klima gjennom en rettferdig og bærekraftig utvikling.

Hva gjør vi for naturen?

Vi ser at vi i arbeidet med nettsiden øker vår kunnskap om bærekraftige valg, og ikke minst utfordringene vi står overfor for å bevare kloden. Stadig lærer vi noe nytt og gjør små tilpasninger og endringer i hverdagen som vi mener til sammen utgjør en forskjell. Dette innebærer for eksempel valg av mer miljøvennlige, bærekraftige produkter, matvaner, generelt forbruk og transport. Vi er på vei, men vi ser at vi har langt igjen, og vil fortsette å kutte ned egne utslipp.

Matvalg:

Vi har kuttet ned på kjøttforbruket og når vi spiser kjøtt har vi fokus på å velge mest mulig bærekraftige og lokale varer som vilt og høne. Vi har tilgang til disse varene lokalt. Vi følger WWF sine anbefalinger for gode valg når det gjelder fisk og skalldyr. Det er en lang rekke matvarer som velges bort på bakgrunn av produksjonshensyn og emballasje. Når det er mulig velger vi lokale varer og norske grønnsaker i sesong. Det er særlig viktig av å få ned matsvinnet, og vi er kreative i bruken av rester. #spisoppmaten

Forbruksvarer:

Vi forsøker ulike bærekraftige alternativer til såpe osv. Endringene starter i det små og eksempler er å kutte ut q-tips og se etter tannkrem uten mikroplast. Klesindustrien er en av de store synderne når det gjelder klimautslipp og vi kjenner til mange tilfeller hvor arbeidere i denne industrien har særdeles dårlige vilkår. Dette er en industri vi ønsker å støtte i minst mulig grad. Derfor handler oftest Maria i second hand butikker, eller via appen Tise. Videre forsøker vi i stor grad å kjøpe kvalitetsprodukter som varer over tid, og produkter/klær som er produsert av bærekraftig materiale. Vi er opptatt av at dersom vi skal klare å nå bærekraftsmålene må forbruket ned.

Vi har økt bevissthet knyttet til transport, og særlig fly. Dette er noe vi snakker en del om. Vi tenker at vi vil forsøke å samle opp til lengre ferier dersom vi skal fly, og kutte ned på småturer.

Hva kan andre gjøre for miljøet:

Vær ÅPEN for å ta andre valg i hverdagen. Alle kan gjøre noe! Et av de mest tilgjengelige valgene er å redusere kjøttinntaket. En annen ting er på generelt grunnlag å redusere forbruket. Bruk naturen rundt deg, og bidra til naturens beskyttelse. Alle har en rolle i kampen mot sult i verden, men land

organisasjoner og folk må samarbeide for å nå målet.

Miljøvennlige julegavetips:

  • Opplevelser: overnatting, konserter, forestillinger, middager, gavekort,

  • Produkter av bærekraftig materiale og av kvalitet som varer

  • Gå sammen om å spleise på en større gave

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page