top of page

Gresskar gir saftig bakst!

Det går mot rekordsalg av gresskar i Norge i år. Visste du at innmaten på gresskaret kan brukes til å lage deilige boller og brød? Jeg utfordret Godt Brød til å bruke gresskar i baksten. De tok utfordringen og nå deler de deilige oppskrifter med oss.

Foto: Godt Brød I Norge selges det mer og mer gresskar for hvert år som går. Pia Gulbrandsen, kommunikasjonssjef i BAMA, forteller at frem til uke 39 hadde de solgt i overkant av 97 tonn med gresskar mot 66 tonn i samme periode i fjor. Det er en økning på hele 45 prosent.

Mange gresskar blir til lykter - BAMA satser i år på norskprodusert Hokkaido-gresskar og spaghetti-gresskar i handelen. I tillegg til det tradisjonelle Halloween-gresskaret, sier Gulbrandsen.

Både BAMA og vi vet av erfaring at svært mange kjøper gresskar for å lage lykt av dem til Halloween. Mange vet fortsatt ikke at gresskar kan spises. Noe som fører til alt for mye matsvinn av denne delikatessen.

Gresskar er sunt! Gulbrandsen forteller at gresskar har lite kalorier, inneholder mye betakaroten som kan gi deg en fin glød i høstmørket, og er bra for fordøyelsen. Det er mange gode grunner til å spise mer gresskar!

I mange år har jeg laget både gresskarsuppe og bakt gresskarfrø som vi har spist som snacks og hatt i både salater og supper. I år ville jeg ha en annen vri. Derfor utfordret jeg Godt Brød til å gjøre noe nytt.

-Alt vi baker er økologisk. Men økologiske gresskar er ikke så lett å finne. Men disse oppskriftene kan du selvsagt bruke om du handler et helt vanlig gresskar også, forteller markedssjef Kristin Larsen hos Godt Brød.

Hun sier at de koste seg stort med bakingen.

-Vi testet både å lage gresskarboller og gresskarbrød. Brødet laget vi av en vanlig surdeigsoppskrift, men vi erstattet litt av væsken i brødet med gresskar. Vi gjorde også litt om på bolleoppskriften vår, slik at vi fikk gresskar i deigen og gresskarfrø inni bollene. Vi brukte økologisk Hokkaido gresskar, men alle gresskar kan som sagt brukes, sier Larsen.

Baking av gresskar: Forvarm ovnen til 200 grader. Skjær av skallet og fjern det svampaktige vevet. Del gresskaret opp i biter, bak til det er mørt. Det er mørt når du kan stikke en kniv ned i biten og biten ikke sitter fast. Husk at jo større biter, jo lenger baketid. Frøene plukkes ut fra gresskaret, skylles for rester og tørkes lett.

Avkjøl gresskaret til romtemperatur før du har det i deigen. Hvis ikke kan du «drepe» gjæren.

Bolledeig a la Godt Brød 350 g bakt gresskar (avkjølt til romtemperatur) 80 g rapsolje 750 g hvetemel 160 g sukker 30 g gjær 150 g vann (spe eventuelt med litt ekstra, kommer an på vanninnholdet i det bakte gresskaret) 7 g salt

Elt deigen ca. 10 minutter, la deigen hvile 1 time. Kjevle ut på samme måte som når du skal lage skillingsboller.

Mandelfyll: 190 g hakkede mandler 115 g melis 80 g smør 35 g mel Bland mandel, melis og smør til en luftig masse og sikt inn hvetemel til slutt.

Foto: Godt Brød

Gresskarboller med gresskarfrø Bruk smør/olje og en blanding av sukker/ litt gresskarkjerner. Rull om du vil lage skillingsboller eller brett på midten om du vil lage knuter. Hev til dobbel størrelse og pensle med egg og dryss med gresskarkjerner.

Stek midt i ovnen på 250 grader i ca. 8 min.

Gresskarboller med mandelfyll En superdigg bolle med masse godt. Fordel mandelmassen og gresskarkjerner og rull om man ønsker å lage skillingsboller eller brett på midten om man vil lage knuter.

Hev til dobbel størrelse og pensel med egg og dryss med gresskarkjerner

Stek midt i ovnen på 250 grader i ca. 8 min.

Gresskarbrød a la Godt Brød – gir 3 brød 100 g sammalt hvetemel 1 dl vann 25 g surdeigskultur 1 kg hvetemel 100 g sammalt rug 20 g salt 130 g surdeig 3-4 dl vann 700 g bakt gresskar

Foto: Godt Brød

Deilig inspirasjon

Var ikke dette deilig inspirasjon? Jeg kjenner at jeg gleder meg både til å redde gresskarkjøttet og lage deilig gresskarbrød som skal serveres til gresskarsuppe. Nå må vi bare spre ordet til alle slik at vi får redusert avfallsmengden på gresskar. Oppskriften på suppe og gresskarfrøsnacks finner du her. Hvis du er på jakt etter en litt mer miljøvennlig Halloween-feiring, så la deg inspirere her. BAMA har samlet en del nye oppskrifter og info om gresskar som kan inspirere til bakst og middagslaging. Klikk deg inn her.

P.S: Dette innlegget er ikke et reklamesamarbeid. Bare viktige opplysninger og inspirasjon for å redusere matsvinn. Derfor er ikke innlegget merket med reklame.

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page