top of page

Bursdagsbyttefest for havet

Har du hørt om @andrea_redder_verden_litt? Vel, det har jeg og jeg digger henne! Da hun hadde bursdag laget hun en skikkelig bursdagsbyttefest. Dette hørtes så gøy ut at jeg spurte om hun kunne skrive et innlegg til bloggen min. Jeg ble helt gira av teksten. Hvem er nestemann ut med bursdagsbyttefest? Den kan jo slås sammen med restefest!

BURSDAGSBYTTEFEST ER GØY: Andrea gjør klar til storinntrykk på bursdagen.

Bursdag er stas. Det sies at det peaker på 5-årsdagen, men jeg er av de som mener at bursdag er viktig også i voksen alder. Jeg har en mann som ikke deler entusiasmen, derfor har jeg ikke alltid gjort så mye ut av bursdagen min de siste årene. Jeg er også av typen som synes gaver er stas. På en litt rar måte. Jeg er ikke så opptatt av å få eller gi ting, men det å kunne gjøre noe for andre eller å få noe som det ligger litt omtanke bak er hyggelig. Bursdag, og det og gi hverandre gaver, handler i bunn og grunn om at det er en anledning til å samle folk og til å kunne gi eller ta imot litt omtanke.

Jobber for å endre vaner I snart to år har jeg jobbet for å endre vanene i min familie så vi lever litt mer miljøvenning, og lagt ut om det på instagramkontoen @andrea_redder_verden_litt (oppretta direkte inspirert av Live Nelvik sitt TV-program «Live redder verden.Litt»).

MASSE FINT: Det er utrolig hvor mye man kan ha i skuffer og skap som ikke blir brukt. Bytt det bort, er oppfordringen fra Andrea.

Tidligere har jeg og noen venninner hatt byttekvelder innimellom. Etter at alle fikk små barn har det blitt vanskelig å finne tid. Så kom jeg på at jeg kunne ha byttefest på bursdagen min. Jeg sendte bort mann og barn og inviterte masse venninner til en uformell dagfest med kaffe, kaker, vin og snacks. Alle som ville ryddet i klesskapet før de kom og tok med ting de av en eller annen grunn ikke bruker lenger. Det kan være ting som ikke passer lenger, feilkjøp, ting man bare har brukt så mye at man føler seg ferdig med det. Jeg fikk låne to klesstativ som jeg satte opp i kjelleren. Alle hang opp det de hadde med seg, og så var det bare å se gjennom, prøve og ta med seg hjem igjen det de ville ha. Førstemann til mølla.

Folk kom og gikk De fleste som kom hadde med seg litt, eller mye, da de kom og jeg tror de aller fleste også tok med seg noe hjem. Resten har jeg gitt til Fretex og noe skal jeg ta med til min absolutte favorittbutikk i Trondheim, Sarah Panter som kjøper klær direkte fra folk for 25 prosent av det de selger det videre for.

I tillegg til at folk fikk ryddet klesskapene, gitt bort og fått seg nye klær, så ble det en utrolig hyggelig dag. De første gjestene kom klokka 12 på dagen og de siste dro hjem klokka ett på natta. Folk kom og gikk gjennom dagen, og jeg fikk samle mange folk som jeg kjenner fra helt ulike steder og pleier å møte i helt ulike sammenhenger. Rett og slett en knallsuksess av en bursdagsfeiring!

Passion for Ocean Jeg er som sagt ikke så opptatt av å få ting selv om jeg synes gaver er stas. Å få ting kan være veldig hyggelig, men ofte vet man ikke helt hva andre vil ha eller trenger, og da fører det mest til unødvendig forbruk. Jeg er glad i å gi opplevelser, mat, aktiviteter eller ting jeg vet at folk virkelig ønsker seg (noe som kan sikres ved å bruke en god ønskelisteapp som Listfully).

BURSDAGSKORT: Fineste bursdagskortet fra @lindameehwa. Skikkelig treffende!

Noen uker før bursdagen min oppdaget jeg at Passion for ocean-festivalen skulle være akkurat på min bursdag i år. Jeg bor i Trondheim og hadde ikke anledning til å delta, men det er en utrolig kul festival som hyller havet arrangert av Passion for Ocean.

Bursdagsinnsamling De jobber for å styrke folks forhold til havet og evne til å ta vare på det. Så hva var vel mer naturlig enn å ønske seg en gave til dem? Ingenting! Så da laget jeg en bursdagsinnsamling til dem og fikk en fin anledning til å fremsnakke dem masse på sosiale medier i tida før festivalen. Jeg tenkte at jeg måtte ta i litt og satte 5000 kroner som mål. Jeg trodde kanskje ikke jeg kom til å nå det, men det ble mer og det var utrolig stas. Jeg vet ikke hvor mye hav de får reddet for 6 850 kroner, men kanskje bittelitt? I tillegg fikk jeg kanskje fortalt om dem til folk som ikke visst at de fantes? Kanskje var det noen som dro til Vippetangen på festival på min bursdag fordi jeg satte i gang innsamlinga? Det føltes i alle fall som en veldig meningsfull gave å ønske seg, og jeg er svært takknemlig for alle små og store bidrag som kom inn.

Så: å samle masse fine folk til en superhyggelig byttefest og få masse penger til en kul organisasjon som gjør en så viktig jobb, bedre feiring av fylte 33 år kunne jeg ikke fått!

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page