top of page

Ti matreddertips før ferien

Er du en av dem som snart skal på ferie, men kjøleskapet er fortsatt fullt av mat? Eller har du vinduskarmen full av krydderplanter som ikke vil overleve alene? Da er det på tide å iverksette en plan. Her får du ti gode matreddertips før ferien!

REDD URTENE: Hakk opp krydderplantene, hell dem i et isbitbrett og fyll på med olje. Inn i frysen med dem. Da kan du ta ut krydderbiter etter sommeren!

Selv om vi har gode intensjoner om å spise opp maten, planlegge godt og ønsker å redusere matsvinn, så kan selv den beste plutselig oppdage at kjøleskapet inneholder litt for mye rett før ferien.

Yoghurten er ikke spist opp, du har for mye pålegg, grønnsaker som ikke vil holde seg mens du er borte... Ja, hva gjør du?

Spør familie eller naboen Jeg pleier alltid å samle sammen det vi ikke får spist opp før ferien og gi det til mine foreldre. De er alltid glad for å redde litt mat når vi skal reise. Om ikke du har familie i nærheten så kan du jo ringe på til naboen og høre om de vil være matreddere. Dette sitter nok litt langt inne for en del å gjøre, men jeg er helt sikker på at de aller fleste bare blir glad for litt mat på døren. Dessuten er det jo gjerne ting som du ikke pleier å kjøpe. Det kan betyr helt nye smaksopplevelser!

Gi bort mat på finn.no For noen uker siden kontaktet noen kreative studenter meg. De skulle flytte og hadde ikke plass til all tørrmaten på flyttelasset. De tok bilde av to kasser mat og la ut i egne kanaler på sosiale medier om at folk kunne komme og hente gratis. Dessverre gikk det litt tregt unna. De mailet meg, men jeg så mailen litt sent. Da fant de ut at de skulle legge ut en gratis annonse på finn.no Gjett hva som skjedde ? I løpet av 1,5 time så var all maten borte! Reddet! Av noen som ville spise den. Helt herlig gjort av studentene.

Spis opp maten sine TI MATREDDERTIPS før ferien: 1. Få skikkelig oversikt over kjøleskap og frys helst en uke før du skal reise bort. Hva har du av mat? Planlegg middager frem til avreise. Bruk opp mest mulig av det du har.

2. Lag et skilt i kjøleskapet: Må spises snart - dette skiltet kan du selvsagt ha hele året, men ekstra effektivt før ferie. Det som er i hyllen med skiltet må du spise opp fordi det nærmer seg dato og det nærmer seg ferie! 3. Har du plass i frysen? Da kan du lage en gryte eller to av grønnsaker som du ikke får spist opp før ferien. Tenk så godt å komme hjem fra ferie til ferdig mat i frysen! 4. Har du meieriprodukter du ikke får drukket eller spist opp? Husk at det kan fryses ned om du har plass i frysen. Yoghurtrester kan helles i isbitbeger og fryses. Deilig å ta frem igjen senere og bruke i smoothie.

5. Alt av frukt kan kuttes i biter og legges i bokser i frysen. Perfekt til smoothie ved en senere anledning.

6. Få noen du kjenner til å passe krydderplantene mens du er borte. Får du ikke "barnevakt" til krydderplantene? Da kutter du dem opp, legger i et isbitbrett og heller nøytral olje over. Da kan du ta frem en isbit eller to når du trenger litt krydder i en suppe eller gryte etter ferien. Da får du spist opp hele planten og slipper å kaste noe.

7. Mat du ikke får spist opp eller frosset ned kan du samle i et bærenett og ringe på til naboen. Noe de vil ha? Eventuelt høre med familiemedlemmer. Noen som vil være matreddere?

8. Skulle du ha alt for mye mat i kjøleskapet, ingen plass i frysen og ingen i nærheten å gi den til, da legger du ut en annonse på finn.no. Gratis mat gis bort! Da gleder du noen andre :-)

9. Inviter venner til restefest uken før du skal dra. Får dere ikke spist opp alt så gir du vennene dine med seg noen bokser med mat når de går. Da har dere kost dere og du har fått spist opp maten du ellers ikke ville klart å ta vare på. 10. Har du for mye mat i kjøleskap og frys før denne ferien så håper jeg du lærer å planlegge bedre til neste ferie. Vi lærer av alt og kan alltid bli bedre matreddere!

God sommer!

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page