top of page

Nå skjer det mye bra!

Planet Plast på NRK, grossister og dagligvarebutikker som tar opp kampen mot plast, matreddere i alle fasonger, ryddedugnader i hele landet - wow! Nå skjer det mye bra. Er du med på bølgen?

JUBEL: Kundene jublet da de kunne kjøpe paprika uten plast! La oss bare håpe folk ikke putter paprikaen i den tynne plastposen. Den trenger du ikke! Skyll godt av paprikaen når du kommer hjem eller ha med din egen tøypose!

Å våkne opp til twittermeldinger der jeg er tagget av både Meny-gruppen og Kiwi-sjefen der de forteller at nå tar de grep mot plastemballasje sammen med BAMA gruppen - det er en herlig start på dagen. Jeg måtte avlyse et møte fordi jeg kjenner at jeg sitrer i hele kroppen. Nå skjer det virkelig positive ting!

MENY har gått i front og testet mindre plast på frukt og grønt. KIWI henger på og fjerner flere hundre tonn med plast fra sine butikker. Coop varsler at de vil være med og rydde Norge og redusere plastbruken der de kan. Rema 1000 skal selge kjøtt fra Nortura som har passert "Best-før"-dato fordi de samarbeider med holdbarhetsindikatoren Keep-it. Den lille indikatoren kan bedre vise holdbarheten til kjøttet enn hva datostemplingen gjør. Fremskritt? Ja, helt klart!

Mange kommenterer at plast er viktig som emballasje for å redusere matsvinnet på en god del frukt og grønt. Det er korrekt, men det dagligvarekjedene og grossistene nå ser er at det er fullt mulig å redusere plastbruken mange steder. Det liker vi! Vi har mast om både unødige plastsokker rundt epler, plast rundt kokosnøtter (!), for mye plast på gulrøtter, avocadoer og annet. Vi vet at veldig mange av dere som følger oss i sosiale medier også har gitt beskjed til den lokale kjøpmannen, men også til grossistene og dagligvarebutikkene sentralt. Det digger vi!

Forbrukerne har vist at vi ønsker en endring på emballasjen. Nå er ballen virkelig begynt å rulle. Jeg er så glad i dag at jeg smiler fra øre til øre. MEN, og det er et stort men! Nå må vi forbrukere være flinke til å spise opp maten vi handler inn, vi må bruke tøyposer til å handle frukt og grønt og kjære alle dere kaffedrikkere, husk å ta med egen termokopp når du kjøper kaffe i farten! Så dere Planet Plast på NRK denne uken? En gjennomsnitts kaffedrikker bruker flere hundre engangskopper til kaffe hvert år. Det må være enkelt å gjøre noe med. Ta med din egen kopp!

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page