top of page

Vi må hjelpe dagligvarebutikkene!

I dag jobbet jeg noen timer på Obs på Horisont i Bergen. Det jeg så ga meg bakoversveis. Butikkene ønsker å redusere matsvinnet sitt, men de trenger hjelp fra oss forbrukere for å få det til.

Mange kunder tar rett og slett mat fra en kjøledisk eller kjøleskap, men ombestemmer seg underveis i butikken. I stedet for å legge yoghurten eller kjøttdeigen tilbake på plass i kjøledisken, slipper folk den fra seg der de står.

Unødvendig kasting av mat Min oppgave på Obs var å rydde i hyllene og se etter feilplassert mat. Det første jeg fant var en pose chips og dip som skal holdes kjølig, blant vann og øl. Jeg fant også aioli blant potetene og Skyr blant tekstilene. All maten som blir hensatt som egentlig skal stå kjølig blir kastet. For butikkene vet jo ikke hvor lenge denne varen har vært utenfor kjøling. Dermed kan de ikke ta sjansen på å sette den tilbake. Dette er så slapt av oss kunder. Vi må kunne gjøre noe med det!

Gjertrud Botnen Aalmo er leder på Obs Horisont og fortalte meg at dette dessverre er et helt vanlig syn. Coop har nullvisjon mot kasting av mat. Men skal de få det til må de også klare å få bukt med at vi kunder bare setter fra oss mat.

Nedpriset mat De fleste butikkene har etter hvert egne disker med nedpriset mat som nærmer seg dato. Dette hjelper godt for å redusere svinnet. Vi kunder kjøper med glede den nedprisede maten og mange kjenner på godfølelsen med det å være en matredder når nedpriset mat legges på båndet.

Det er helt klart at miljø og lommebok går hånd i hånd for mange. Men hvorfor skal vi da på andre siden være så elendige på å kjøpe varene vi plukker med oss? Vil du ikke ha den så er det bedre å gi den til en butikkkansatt enn at du bare setter den fra deg.

Dette handler rett og slett om å bruke hodet.

Tar du utfordringen? Jeg opplevde et skikkelig trøkk på Obs i dag. Det er mange tilbud nå og det er mange som storhandler til påske. Jeg håper selvsagt at ikke folk handler over evne. Husk på at selv om det er påske så blir magen mett fortere enn øynene! Og kjære du, jeg håper du tar utfordringen og passer på at mat ikke svinnes unødvendig i dagligvarebutikkene. La oss vise at vi forbrukere er bevisste! Denne trenden må vi kunne klare å snu.

God påskehandling!

SVINN: Skinken hadde falt på gulvet. Ser ut som den er kjørt over av en handlevogn. Dessverre måtte den kastes.

HVORFOR LIGGER DERE HER? Hva gjør pizzasausen og skruene her med vannet? Forlatt, fordi noen har ombestemt seg...

SVINN; Aioli som skal stå kaldt ble funnet ved potetene.

SVINN: Nei, vi fikk ikke så lyst på skyr og paprika likevel. Så vi legger det bare her på tekstilavdelingen vi.

TA DEG EN BOLLE: Nei, fikk ikke lyst på bolle likevel. Legger den her på baconosten....

SVINN: Først har noen tatt seg tid til å kutte opp et helt brød. Så har de plassert det fint ved siden av maskinen etterpå. Hvorfor?

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page