top of page

Best før, men ikke dårlig etter!

Wow! I dag kom beskjeden, Tine velger å bruke samme datomerking som Q-meieriene og Prior egg. Det betyr at flere og flere matvarer får datostemplingen "Best før, men ikke dårlig etter". Vi jubler!

Det var i mars 2015 jeg utfordret både Q-meieriene og Tine meierier på TV 2 Nyhetene til å gjøre noe med datomerkingen på produktene deres. Først og fremst på melk. Alle undersøkelser viste nemlig at vi forbrukere trenger mer informasjon om holdbarhet på mat og vi trenger det på produktene. Dermed ble "Best før, men ikke dårlig etter lansert".

Flere utfordret dem Matvett, som er mat- og serveringsbransjens satsing for å forebygge og redusere matsvinn i Norge, hadde uavhengig av oss også vært ute og utfordret aktørene til å endre datomerkingen. Dermed kom forespørselen både fra forbrukerne og fra bransjen selv.

Q tok utfordringen Q-sjefen Bent Myrdahl tok utfordringen fra meg på direkten på TV. Tine meierier var litt mer tilbakeholden. Q-meieriene viste til fulle at de er forbrukernes meieri. De spurte ikke noen om lov til å endre datoen. De bare gikk i gang. Tine meierier var nok litt mer opptatt av hva Mattilsynet ville si.

I april 2017 kom ny datomerking på Q-meierienes melk. Etter at de hade strevd godt i trykkeriet for å få den nye teksten på kartongene. Vi jublet for Q og jobbet samtidig i kulissene med Tine meierier. Det gjorde også Matvett. Etter et møte med Mattilsynet før jul kom Nortura og merket om Prior sine egg med "Best før, men ikke dårlig etter". De var også utfordret til å gjøre noe med datoen. Er det noe som holder seg lenge etter dato så er det jo egg!

Forenes om en datomerking Det måtte altså bli 2018 før Tine meierier kom etter. Men de ville også høre med forbrukerne hva de burde merke kartongene med. Gleden hos meg var stor da valget ble "Best før, men ikke dårlig etter". Det er viktig at matprodusentene nå kan forene seg om en datomerking og at ikke alle bruker ulik merking. Da blir jo bare forbrukerne forvirret igjen. Og hele grunnen med datormerkingen er jo at vi nordmenn skal kvitte oss med datoangsten som mange har. Best før betyr nemlig ikke dårlig etter. Bruk sansene dine; se, lukt og smak! Som oftest er meieriproduktene god lenge etter dato. Vi gleder oss derfor over at flere og flere produkter får den nye datomerkingen. Ikke bare melk.

Vi skåler i melk I kveld skåler vi i et stort glass melk hos oss. Smilene våre går nesten helt rundt. Så fantastisk kjekt at Tine fulgte etter lillebror Q. Vi digger dere! Nå skal vi jammen meg får redusert det matsvinnet. Du er med, ikke sant kjære matredder???

Tro ikke at vi har gitt oss med dette. Hvem er nestemann ut? Den som venter får se!

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page