top of page

Pinnekjøtt i vaffelen

Bergensavisen har i dag trykket mitt innlegg med smakfulle restemåltider etter julemiddagene. Pinnekjøtt i vaffelen er bare ett av dem!

Her kan du lese hele teksten: Juletid betyr fulle handlevogner for mange. Husk at all maten du handler inn også skal spises opp. Jeg gir deg gode råd til hvordan du kan spise opp julens rester. Det første du kan gjøre er å lage vafler med pinnekjøttrester til brunchen i romjulen!

Pinnekjøtt i vaffel? Litt spesielt? Det synes ikke jeg. Jeg elsker grove vafler med salt pålegg. Det betyr at vaffel med pinnekjøtt blir en høydare. Jeg gleder meg allerede til å lage dette.

Svineribbe i lefse Pinnekjøtt- eller svineribberester i lefse står også på vår romjulsmeny. Her kan du både lage en kald variant og en varm variant der du blander kjøtt- og kålrabirestene sammen. Du finner frem en tacolefse som du smører med litt sennep. Deretter tar du resteblandingen inni. Rull sammen og legg i en ildfast form. Legg flere lefser ved siden av hverandre. Strø over ost og gratiner i ovnen. Det smaker himmelsk!

Mange spiser risgrøt til lunch på julaften. Måler er å finne mandelen i grøten. Hvis du har rester igjen så bland i to egg, 150 gram hvetemel og rør sammen. Blandingen steker du som lapper og dermed får du søte og gode rislapper! Da forsvinner hele grøten også.

Unngå matkirkegård i frysen Har du fisk igjen etter en deilig fiskemiddag så kan du lage fiskesuppe eller en deilig fiskegryte. Synes du det blir mye å spise julemat flere dager på rad så fryser du f.eks ned pinnekjøttrestene. Ta dem frem litt ut i januar og lag noe deilig av det da. Men ikke la restene ligge for lenge i fryseboksen. Da ender frysen opp som en matkirkegård!

Gode vaner i det nye året Jeg håper dette er enkle restemattips du vil ta med deg i julen og inn i det nye året. En ting er at mat vi handler inn ikke bør kastes pga klimafotavtrykket vårt. En annen ting er at mange i Norge lever under fattigdomsgrensen og ikke har nok midler til å meske seg i julemat. Det blir rett og slett uetisk å handle inn for mye mat som bare går i bosset.

Matsentralen metter mange Matsentralen i Bergen er åpnet og denne julen vil de mette mange sultne mager med godsaker. Gode råvarer som av en eller annen grunn ville blitt kastet om ikke vi hadde Matsentralen. En vinn-vinn-situasjon med andre ord.

Bli en matredder I det nye året håper jeg du vil være med og bli en matredder. Matsvinnet i Norge skal ned og du og jeg kan være med og gjøre noe med dette. Et enkelt mål for det nye året er å innføre en restedag i uken. Vi har restetorsdag hos oss og det er en strålende dag å enten spise opp rester fra tidligere i uken eller rett og slett å spise seg ut av fryseboksen.

Nyt julen, romjulen og det nye året – med fokus på å være en matredder. Følg gjerne Spis opp maten i sosiale medier. Vi lover å inspirere deg til redusert matsvinn!

Linker med inspirasjon Her er noen som jeg synes har lagt ut deilige restematoppskrifter i julen:

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page