top of page

På tide med restefest!

Hos oss er det et mål at all maten som bæres i hus skal spises opp. Vårt prosjekt «Spis opp maten» har gitt økt fokus og motivasjon til å bruke det vi har. Derfor tenkte jeg at nå som det er julekalendertid så må selvsagt en av lukene være en skikkelig restefest!

Restefest? I kalenderen? Er det mulig da? Ja, selvsagt er det det! Du kan jo putte det du vil inn i julekalenderen og restefesten er jeg sikker på er noe dere vil huske også etter nyttår.

Inviter familie og venner

Det er mange måter å lage restefest på. Først må du begynne med å invitere familie og venner til fest. Enten kan du ta det impulsivt en dag i julen eller så planlegger du en dato. Hvis du planlegger litt i forkant så kan gjestene oppfordes til å ta med seg restemat. Dette må bare være mat som de selv har laget ut fra restene i kjøleskapet, eller at de stikker innom noen i nærheten som selger overskuddsmat via Too Good To Go. Det betyr at det er fullt mulig for alle gjestene å bidra med restemat.

Matkirkegård i fryseboksen?

Selv må du sjekke eget kjøleskap. Er det noe der du kan trylle om til noe godt? Har du noe i fryseboksen som kan brukes? Ja, for hvem har ikke lagt rester i en boks og inn i frysen og dermed fått god samvittighet? Helt til de ett år etter finner boksen i fryseren og innser at hele fryseboksen har blitt til en matkirkegård…

Lapskaus

Finner du en frosset kyllingfilet, koteletter fra sommeren eller annet kjøtt i frysen? Tin det og steik det og putt det i en gryte. Kanskje finner du noe kjøtt du kan redde til halv pris på nærbutikken også. Og hva med grønnsaker? Hvordan ser det ut i grønnsaksskuffen din? Slappe gulrøtter eller en kålrabi som begynner å bli myk? Perfekte ingredienser til lapskaus. Og lapskaus, det er så godt at du til og med kan servere det i et bursdagsselskap. Da spiser gjestene rester uten å egentlig vite om det. Vi gjorde det nå i desember. Det ble suksess!

Spaghettimuffins

Jeg tipper at i disse juletider så har du kanskje rester etter risengrynsgrøt og kanskje etter en hverdagsmiddag som spaghetti og bolognese. La oss begynne med spaghettien. Klipp den opp i mindre biter, rør inn resten av bolognesen, visp to egg og bland alt sammen. Legg røren i muffinsformer og stek i ca 20 minutter på 180 grader. Da har du tryllet om restene til spaghettimuffins! Disse her er best når de er litt avkjølt. Da setter de seg og smaker like godt kalde som varme!

Foto: Micke Gustafsson

Rislapper

Kald risgrøt er perfekt basis til rislapper – som igjen kan bli til en deilig dessert! Har du 5 dl risgrøt så tilsett 3 ss sukker, 1 dl hvetemel, to egg og 2 ss smør. Rør ingrediensene sammen og steik fine rislapper. Legg dem gjerne under et klede når de er ferdig så holder de seg lunken. Det smaker veldig godt med rørt syltetøy til lappene. Har du litt kjip frukt i fruktskålen så kan du blande sammen og lage ditt eget syltetøy. Eller du ber noen av gjestene om å sjekke sitt kjøleskap eller sin fruktskål og da med det som ikke ser bra ut. Så tryller dere noe godt ut av det sammen.

Restefest på restetorsdag? En restefest kan arrangeres både midt i uken og en helgedag. Ja, du kan jo også legge opp til restefest på selveste restetorsdag. Jeg garanterer at gjestene kommer til å synes det er kjekt å få bidra når de bare har summet seg litt. Alle har noe de kan ta med og absolutt alle kan laste ned appen Too Good To Go og eventuelt redde noe mat på veien til festen.

Så, hva venter du på? Her er det bare til å tromle sammen folk til fest. Ta noen bilder og legg ut på Instagram og tagg med #restefest. For festen vil jo vi andre også veldig gjerne se noe fra. Ingenting er bedre enn følelsen av hyggelig selskap og det å kunne være en matredder. Men pass på at all maten spises opp. Det må ikke bli rester etter festen. Da må i så fall gjestene ta med festrester. Det går jo an det og!

Lykke til!

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page