top of page

Forsyn deg flere ganger!

I disse julebordtider er det trist å se at enkelte fyller opp tallerkenen med mat, men bare spiser opp halvparten. Min mor sa alltid til meg: Husk at magen blir mett før øynene! Det er dagens miljøtips til deg.

Foto: Grete Roede

Hva er det med oss nordmenn som får oss til å gå amok når vi er på en buffet? Øynene går i kryss for det er så mye deilig mat vi vil smake på. Men i stedet for å ta litt av hver så lesser vi på med mye av hver. Hva skjer? Vi klarer ikke å spise opp. Eller vi kjenner at vi begynner å bli mett før vi har smakt på alt. Da lar jeg den tallerkenen stå og så forsyner jeg meg med en ny...

Ukultur kaller jeg dette. Ukultur av ypperste klasse!

Tallerkenrester i bosset Jeg har vært rundt og pratet med en del restauranter og hoteller i førjulstiden. Hvilken mat kaster de mest av? Jo, tallerkenrester. Og hvilken mat kaster vi mest av hjemme? Ifølge Matvett er det tallerkenrester der også. Tallerkenrester er som oftest rester fra middag. Kjipt at dette er den maten vi betaler mest for å kjøpe inn, samt at det ofte er den maten som etterlater størst klimafotavtrykk å produsere. Så ender den sine dager i avfallet hjemme hos meg eller deg eller et fint hotell. Penger rett ut av vinduet. Rett og slett.

Kan vi beherske oss litt? Så folkens, kan vi klare å beherske oss litt på årets julebuffeter? Dette gjelder vel så mye på julelunchen med jobben som på julebordet eller nyttårsmiddagen. Husk på det min kloke mor sa: Magen blir mett før øynene! Jeg må innrømme at jeg ble litt irritert da jeg var liten og hun sa dette. Men det er jo så rett. Det er heller ikke om å gjøre å stappe innpå mest mulig mat. Kos deg med den gode maten, forsyn deg gjerne flere ganger, men spis opp det du tar på tallerkenen.

Kokken har fortjent bedre Det har faktisk kokken som står på kjøkkenet i timesvis fortjent. Det har de som står i oppvasken fortjent. De som har dyrket eller avlet frem maten, fraktet den og tilberedt den. De fleste tenker nok ikke på det når en halvfull tallerken kastes. Maten er som oftest tilberedt med kjærlighet. Da må vi behandle den der etter.

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page