top of page

Tenk før du handler julegaver

Jeg elsker å glede andre. Det finnes ikke noe bedre. Hvorfor får jeg da en klump i magen før jul? Jo, fordi jeg blir dårlig av å se overforbruket og alt det unødvendige vi gir hverandre. Derfor kommer jeg her med tips til både nyttige, artige og miljøvennlige julegavetips!

Gi en bok du selv har lest For noen år siden ga min venninne Irmelin meg en utrolig fin bursdagsgave. En bok hun selv hadde lest som hun mente passet til meg. Inni boken hadde hun skrevet noen ord til meg. Det er den fineste gaven jeg noen gang har fått! Dette mener jeg er et supergodt julegavetips.

Gi bort noe du ikke bruker selv Min mann ga meg en lapp med en tegning og teksten: Årets gjenbruksgave. Jeg fikk rett og slett arve de gamle skistavene hans som han ikke brukte lenger, for ja, han hadde flere par. Jeg ble superglad. Jeg ønsket meg jo akkurat slike staver. At han hadde brukt dem før meg spilte ingen rolle. Stavene er i full bruk på sin tredje sesong nå.

beeorganic.no Dette er en nettbutikk som satser på miljøvennlige produkter. Vi har inngått et ambassadørsamarbeid med dem. Derfor må jeg merke akkurat denne delen med SPONSET! Men sannheten er at vi brukte butikken masse før vi inngikk dette samarbeidet. De selger alt fra supre drikkeflasker, matbokser, bivokspapir som erstatter plastfolie, miljøvennlige telys, deilig økosjokolade til miljøvennlige baderomsprodukter. Det jeg mener er årets julegave herfra er sugerør i glass eller stål. Visste du at bare i USA kaster de 500 millioner plastsugerør hver dag? 500 millioner! La oss kutte plastsugerørene og heller gå over til gjenbrukssugerør. En annen strålende julegave herfra er tøyposer til frukten. Dropp de tynne plastposene til frukt og bruk en tøypose i stedet. En familie på fire vil spare rundt 600 plastposer i året ved å bytte til tøypose. Det er litt det! Nettsiden til beeorganic finner du her.

Julemarked I helgen var vi på et nydelig julemarked hos Ottogarden på Unneland i Bergen. Mange lokale håndtverkere solgte alt fra deilig hjemmelaget syltetøy til bivokslys, honning og gjenbruksvarer. Det er mange julemarkeder rundt om i landet nå før jul. Lag deg en liten liste før du skal på markedet. Hvem er du på jakt etter gaver til? Hva kan de tenke seg? Så ser du om du finner det rette på markedet. Vi kom hjem med mange små skatter fra Ottogarden. Sjekk dem ut på Instagram!

Re:tro I fjor handlet jeg pulsvarmere laget av gamle gensre som de selger på butikken til Kirkens Bymisjon i Kong Oscarsgate 54 i Bergen. Veldig stilig at de redesigner ull til både klær, sitteunderlag, slumretepper og annet. Her kan du finne en gave med omtanke!

Lag noe selv! Det er så mange som har gode ferdigheter og både kan sy, smi, bake og bygge noe. Hvorfor ikke gi bort noe selvlaget til jul? Barna er flinke til dette og her er produksjonen i gang. Men hva med oss voksne? Vi kan jo gi bort noe vi selv har laget vi også!

Det som kanskje gleder aller mest av gavene vi gir er når vi gir bort bokser med hjemmelagde kjeks og kaker. Men pass på at du ikke gir dette til noen som ikke er glad i julekaker! Da går de bare i bosset og hele hensikten er borte. Men har du noen som du vet setter pris på det - da er dette den perfekte gaven!

Kid Interiør

Du ble kanskje overrasket over at denne butikken står på listen her? Vel, jeg synes det er fint å fremsnakke "vanlige" butikker også som har miljøfokus. Kid er butikken som selger Guppyfriend, posen som du skal putte fleece- og ulltøy i før du vasker det. Da fanger posen opp mikroplast fra tøyet. Genialt! Butikken selger også håndkler som er laget av resirkulerte materialer. Ja, de har til og med begynt å selge puter og dyner laget av gjenvunnet dun. Veldig bra! Sjekk ut nettsiden deres her.

Patagonia Dette er et amerikansk friluftsmerke som i alle år har hatt fokus på å lage minst mulig klimafotavtrykk når de produserer friluftsklær. De samler inn gammel gore tex og fleece og bruker den på nytt i andre produkter. Du kan lese mer på bloggen dere her: The cleanest line

We Norwegians Dette er et norsk merke fra Voss som satser på ullprodukter. De har fokus på bærekraft og lager produkter av beste sort ull. Vi blir jo ofte svøpt inn i ulltepper når vi blir født. Da er det også fint at vi kan tylle oss inn i god, miljøvennlig ull som voksne. Les mer om We Norwegians her.

Gi bort en opplevelse Hva med å droppe vennegaver og heller gjøre noe kjekt sammen? Planlegg en teaterforestilling eller gå ut og spise middag. Eller kanskje en vennetur på fjellet i februar? Tid er jo som kjent det mest dyrbare vi har Hva er da en bedre gave å få enn tid sammen med noen du er glad i?

Finn ut hva mottakeren trenger Det er selvsagt helt greit å gi bort gaver til både barn og voksne når det er jul. Men skal du først gi gaver så prøv å finn ut om det er noe de trenger. Det er klart det er kjekt å gi et akebrett eller ski til barna til jul om det er det de ønsker seg og trenger. Til jul kan vi gi litt ekstra om vi ønsker det. Men husk at det lille ekstra må være med omtanke, ikke fordi vi skal være den som er aller greiest og gir aller mest. Da blir det bare dumt. I vår familie har vi en niåring som ønsker seg masse dyre gaver. Jeg prøver å forklare ham at dette er ting han ikke må forvente å få til jul. Jeg opplever at om man prater med barna om dette på forhånd så forstår de det. Da blir også ønskelisten litt bedre og mulig å innfri.

Hjelp Moldova Det er mange ulike hjelpeorganisasjoner du både kan donere penger til eller kjøpe noe fra til jul. Jeg liker veldig godt organisasjonen "Hjelp Moldova". Dette prosjektet traff meg rett i hjertet fordi de for noen år siden samlet inn penger til å kjøpe briller til barn i Moldova som var svaksynte. Min egen datter er helt avhengig av briller. Bare det å tenke på at det sitter barn andre steder rundt om i verden som ikke får den hjelpen vi får her i Norge... Derfor synes jeg dette prosjektet var så fint. Her kan du kjøpe gavekort som du gir til noen til jul. Da går pengene uavkortet til åtte fattige familier i Moldova. Les mer om prosjektet her.

Jeg oppfordrer deg til å gi penger eller kjøpe noe fra den hjelpeorganisasjonene som du synes passer best overens med dine verdier. Det finnes mange fantastiske hjelpeorganisasjoner som det er en glede å kunne kjøpe noe fra til jul.

Har du gode tips? Dette ble en lang liste, men den kunne nok vært mye, mye lenger. Vil du dele dine gode, miljøvennlige tips? Vær snill og del dem under denne saken på vår facebookside. Vi vil svært gjerne samle inn så mange gode ideer som mulig. Og du - husk at julen skal være kos og glede. Jeg vet at det er lett å si. Men ofte er en liten økt med pepperkakebaking og en stjerne i vinduet alt som skal til.

Sjekk gjerne bloggen til GreenBonanza for enda flere gode, miljøvennlige julegavetips!

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page