top of page

Hvorfor kastes 100 tonn poteter?

At en bonde kaster 100 tonn fullt spiselige poteter gjør oss frustrerte. Men hvem skal vi la frustrasjonen gå ut over? Kanskje vi må begynne med oss selv?

Fakta er at flesteparten av oss forbrukere er kresne forbrukere. Vi kjøper melken med lengst holdbarhet. Eplet som er plettfritt, brødet som er helt ferskt og aller helst en fin, vasket potet, som egentlig ikke er så nøye om den er fra Norge eller andre land.

Hva betyr denne adferden? Jo, at butikkene sliter med å tilfredsstille forbrukernes krav. På ene siden fordømmer vi at mat kastes, men på andre siden har de aller fleste forbrukere fortsatt svært store krav til utseende på maten vi handler inn.

Velg melk med kort dato Nok en gang vil jeg derfor mane til at vi går i oss selv og begynner å endre egne holdninger. Neste gang du går i butikken, pass på at du velger den melken med kortest dato, hvis du vet at du likevel skal drikke den i løpet av de neste dagene. Dessuten vet du jo at melk er best før, men ikke dårlig etter!

Velg de brune, single bananene som ikke er en del av en stor bananklase. Fakta er at vi bare i Norge kaster rundt 60 000 bananer i Norge hver dag. Det kan du og jeg være med og snu.

Jeg oppfordrer deg også til å kjøpe snåle grønnsaker og aller helst norske grønnsaker. Kjøp de norske potetene, gjerne med jord på om du skulle være så heldig å finne dem i butikken. Vi forbrukere kan hjelpe bøndene å få omsetning på maten de dyrker. Men da må vi etterspørre og kjøpe maten. Vi kan ikke bare klage når vi ser på tv at 100 tonn poteter kastes fordi bonden ikke får dem ut på markedet.

Vond sirkel Men det må jo sies å være en vondt sirkel når bonden ikke får maten ut på markedet fordi vi forbrukere ikke vil ha snåle grønnsaker og poteter som ikke er riktig størrelse, vasket og fine. Hvem er det som har gjort at vi ønsker å kjøpe nyvaskede poteter? Hvorfor velger vi importerte poteter i stedet for norskproduserte? Har ikke produsentene og de store aktørene en viktig rolle her? Først og fremst må jo leverandørene gi oss muligheten til å kjøpe disse potetene. Deretter må det kommuniseres hvor gode potetene er slik at vi velger de norske og ikke de utenlandske. Men her synes jeg faktisk det blir gjort en del bra allerede. Rotgrønnsaker har vel aldri blitt solgt så mye etter at vi fikk reklamefilmer på tv som viser oss hvordan vi skal bruke dem. Så hvorfor klarer vi da ikke å redde den norske matpotetene?

Gi oss muligheten! Vi er mange som gjerne kjøper poteter rett fra jorden, men det er faktisk vanskelig å få tak i. Produsentene og leverandørene må gi oss forbrukere en mulighet til å kjøpe disse potetene og vi forbrukere må vise at vi virkelig vil ha dem. Hvordan skal vi komme oss ut av denne vonde sirkelen som vi nå er inne i?

Hver og en av oss kan være med og gjøre en forskjell. Vær en bevisst forbruker neste gang du handler. Så må bøndene, produsentene, leverandørene og dagligvarebutikkene også være bevisste sitt ansvar.

Skal vi ut av denne negative sirkelen må vi ha tiltro til hverandre. La oss håpe det var siste gang bonden på Åsnes kastet et lass med poteter. Jeg skal i hvert fall gjøre mitt for å redde både norske poteter og andre grønnsaker. Det er jeg sikker på alle dere matreddere som følger oss også vil gjøre!

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page