top of page

Best før, men ikke dårlig etter

Fikk du med deg Forbrukerinspektørene på NRK i kveld? - Drit i datoen, sier de. Det liker vi! Alt for mange forbrukere er opphengt i datomerkingen på mat. Vi håper flere produsenter vil gå i sporene til Q-meieriene. Kommer Tine meierier etter nå?

I mars i fjor utfordret jeg både Tine meierier og Q-meieriene til å endre datomerkingen på melk til Best før, men ikke dårlig etter. Matvett hadde også vært i Q-meieriene om det samme. Q tok utfordringen.

Vi forbrukere kaster mest Tine meierier svarte meg med å sende fine bærekraftsrapporter og fortelle om alt de allerede gjør i dag. Topp at mye bra skjer, men jeg spurte om en konkret ting. Kjære matprodusenter; skal vi klare å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030 så må dere gå foran og hjelpe oss forbrukere. For ja, det er vi forbrukere som kaster mest spisbar mat. Faktisk 42 kg i snitt hvert år på hver enkelt av oss. Vi trenger derfor mer informasjon, bedre merking og oppfordringer til å "drite" i datoen!

NY DATO: Meg, Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet og Bent Myrdahl, Q-sjefen ham selv, var alle svært godt fornøyde da de første melkekartongene kom med ny datomerking. i tillegg hadde kartongene oppskrifter fra Matvett for å oppfordre til å bruke melk som har passert dato. Ikke la en dråpe gå til spille!

Q-meieriene endret datomerkingen på melk til «Best før, men ikke dårlig etter» i april i år. Det har gitt dem enda mer fornøyde forbrukere og kunder som ikke kaster melkeskvetten, men gjerne bruker den i vaffelrøren om melken er langt over dato. Og det er dette det handler om; produsenten hjelper forbrukerne til mindre matsvinn. Innrømmer tilbakeholdenhet Vi har vært i Tine meierier mange ganger og spurt om de kan gjøre det samme med datomerkingen. Vi vet ikke hvorfor de er så engstelige for å gjøre dette. Men skikkelig svar har vi fortsatt ikke fått fra dem. Men på Forbrukerinspektørene i kveld innrømmer Tine meierier at de har vært for tilbakeholden med å endre datomerkingen. Hva betyr det? Nå er vi spent på om det endelig skjer noe med datomerkingen hos Tine også!

Det er viktig at alle matprodusenter bruker flater på produktene deres og forteller at mat også kan spises eller drikkes etter dato. Best før betyr jo ikke dårlig etter! Møllerens har merket om en del av sine melposer til Best før, men like bra mye lengre. Q-meieriene jobber nå med å endre om datomerkingen på flere av sine meieriprodukter. Vi sier bare: Heia, heia!

Sammen i kampen mot matsvinn Hvem blir den neste som endrer datomerkingen og opplyser oss forbrukere bedre? Vi må stå sammen i kampen mot matsvinn!

LUKTE, SMAKE: Bruk sansene! Det er Oskar og Matildes beste råd!

Her kan du se kveldens FBI-sending, Drit i datoen: https://tv.nrk.no/serie/forbrukerinspektoerene

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page