top of page

Trash is for tossers

For ett år siden møtte vi Lauren Singer i New York. Hun er grunderen bak ‘Trash is for tossers’ og lever et liv der hun ikke produserer avfall. Gjett om vi ble inspirert?

Lauren Singer har startet en bevegelse i USA med sin zero waste-livsstil. Les mer på www.trashisfortossers.com eller følg henne på Instagram: @trashisfortossers

Beste tips

Vi møtte Lauren på et miljøarrangement på en Patagonia-butikk i NY. Vi gikk bort til henne og fortalte at vi var fra Norge. Da smilte hun stort. Det var nemlig ikke lenge siden hun var blitt intervjuet av Live Nelvik til tv-serien Live redder verden. Litt, på NRK.

Vi spurte Lauren hva hennes beste tips er for å redusere avfallet hjemme hos oss.

-Når dere kommer hjem så lev som vanlig. Men begynn å se hva dere kaster i bosset. Er det noe dere ser at dere kaster mye av? Er det noe dere rett og slett kunne kuttet ut å bruke? Følg med i bosset og prøv å gjøre endringer ut fra det. Da er dere i gang, sa Lauren.

-Det skal ikke være vanskelig det her, fortsatte hun. Du må endre litt og litt. Bare se på de dagligdagse tingene dere bruker. Kan dere bytte ut engangsprodukter, med produkter som er holdbare? Kan du f.eks bytte tannbørsten i plast ut med bambustannbørste? Den er mye mer miljøvennlig. Kan dere lage tannkremen selv, bytte sugerør i plast med glassugerør eller kjøpe ting som ved livets slutt kan brytes ned i en kompostbinge?

Felles kompostbinge Mange spørsmål og gode ideer som satte tankene våre i gang. Lauren bor selv i en leilighet i NY. Skall og skrell samler hun i en pose og tar med seg på et marked hver lørdag. Der har de nemlig en stor kompostbinge som innbyggerne kan kaste matavfall i. En god ide for sentrumsbeboerne som ikke har plass til egen binge hjemme.

Inspirert Matilde og jeg takket for en fin prat. Dagen etter våknet vi og var allerede veldig inspirert. Var det noe vi pleide å kaste mye av hjemme? Noe vi brukte som vi ikke trenger å bruke?

-Vi spiser jo mye frukt, sa Matilde. Og hvis vi kutter opp f.eks en melon så pakker vi resten inn i aluminiumsfolie*. Trenger vi det? Kan vi legge frukten på et fat eller i en boks istedet?

Ja, det er klart vi kan!

-Mamma, vi bruker mye tørkepapir, sa Oskar!

Han hadde helt rett. Dermed var vi i gang med selvransakelsen.

Endringer i hverdagen Vi kom hjem til Norge med stor motivasjon til endring på de små og større tingene i hverdagen. Vi bruker ikke aluminiumsfolie lenger, papirservietter er byttet ut med tøyservietter. Bambustannkostene er på plass for lengst, vi bruker ikke engangsplast og barna er blitt ekstremt bevisste på eget forbruk og avfall. Fokuset på å spise opp maten ble enda større etter sjokkerende opplevelser på restauranter i USA. Der borte må de jo begynne å lage mindre porsjoner slik at matavfallet blir mindre.

Tannkoster av bambus kan du kjøpe hos beeorganic.no.

Er det noen vits i?

Så vil noen sikkert si at vi uansett ødela hele vårt klimaregnskap ved å reise til USA. Er det da noen vits i å gjøre de små justeringene i hverdagen? Jeg mener at svaret er ja, selvsagt er det viktig. Det er viktig å lære barna å bli bevisste forbrukere. Prate med dem om både utslipp og forbruk. Men det er også viktig å kunne få oppleve og bli inspirert av andre steder, kulturer og mennesker. Derfor står jeg inne for at vi tok denne reisen. Fordi den beriket oss som familie og fordi møter, som det med Lauren Singer, er noe som vil sitte i oss for resten av livet.

Spennende samarbeid - #spons Vi har gjort flere endringer til det bedre for oss. Takket være en ung dame i USA ved navn Lauren. Hun har blitt et stort forbilde for barna. Vi har derfor også valgt å bli ambassadører for den miljøvennlige butikken www.beeorganic.no. De skal hjelpe oss med enda flere miljøvennlige produkter i hverdagen. Sjekk ut nettbutikken deres, eller følg dem på Instagram: @beeorganic.no, så kommer vi tilbake med et eget innlegg om samarbeidet med dem.

*FAKTA: Aluminiumsproduksjon fra rent malm står alene for en prosent av verdens klimagassutslipp. Aluminiumsbruk hjemme burde vi alle kutte. Bruker du aluminiumsfolie så husk i hvert fall på at det skal materialgjenvinnes og derfor kastes som glass og metall

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page