top of page

La vårløken gro ut igjen!

NRK.no har fulgt med på vår Instagramkonto og sett at vi får både vårløk og purre til å vokse ut igjen. Nå har de publisert sak om dette på nett og interessen er stor!

Klikk på bildet så kan du lese NRK sin sak. Her er det masse lærerikt å lese.

Jeg fant dette tipset på en amerikansk nettside i fjor. Mener det var en film som var laget som viste at man kan gro ut igjen veldig masse forskjellige grønnsaker. Vi begynte da med vårløken og den vokste fint ut igjen.

Det vi gjorde var at vi tok vare på den nederste delen på vårløkene. Satte dem i et glass vann som vi byttet annenhver dag. Så enkelt. Det begynte fort å spire og gro. Ja, faktisk så vokste vårløkene seg sterke og fine ut igjen i løpet av to uker. Jeg var helt overrasket. Barna syntes det var kjempegøy!

Næring i løken? Jeg fikk spørsmål på Instagram om det er noen næring i vårløken som vokser ut igjen når den bare står i vann. NRK har intervjuet to ernæringsfysiologer og de sier som sant er at vårløk tilsettes nok oftest mat for smaken sin skyld og ikke for næringens skyld. Derfor skal man ikke tenke så mye på det. Men de sier også at det er næring i løken som vokser ut igjen - selv om den har stått i vann!

Nå er det høst og kaldt ute, men til våren kan du plante vårløkstubbene i jord ute. Eventuelt kan du plante dem i en krukke jord og sette i kjøkkenvinduet inne. Da vokser de seg sterkere fordi de selvsagt får flere næringsstoffer fra jorden.

Vokst ut 14 ganger Vår vårløk har nå vokst ut 14 ganger! Helt fantastisk. Men se så tynne de er nå. Kanskje vi skal prøve å plante dem i en krukke med jord og se om det blir bedring? Jeg synes uansett det er fantastisk at vi har kunnet høste så mange ganger av den.

Suksessen med vårløkene gjorde at vi testet dette ut på purre også. Det fungerte utrolig bra der og, men purren trenger nok mer næring og er best å plante i jord. Du kan også sette salatenden, selleristengene og andre ting i vann eller jord og få dem til å vokse ut igjen.

Del bilder på IG Legg gjerne ut bilder på Instagram av det du har fått til å vokse ut igjen på nytt. Tagg bildet med #spisoppmaten så kan vi dele deres tips videre.

Dette er utrolig enkelt og gøyt. Har du ikke prøvd det så må du teste det ut nå. Bli en matredder du også! Lykke til!

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page