top of page

Har dere dårlige innkjøpsvaner?

- Jeg lurer på om alt dere legger ut på siden som "utgått på dato", stammer fra deres familie? Isåfall gir det inntrykk av at det er deres innkjøpsvaner som bør forbedres!

Illustrasjon: Silje Søviknes

Dette spørsmålet fikk vi på Instagram i går. Kanskje et spørsmål som du også har stilt deg etter å ha fulgt oss på facebook og Instagram? Jeg må fortelle litt om bakgrunnen for Spis opp maten før jeg svarer.

Det var i mars 2016 at jeg opprettet facebooksiden "Spis opp maten". Etter mange år i avfallsbransjen hadde jeg sett med egne øyne hvor mye spisbar mat vi kaster. Jeg kjente at her måtte jeg gjøre noe mer, jeg måtte prøve å motivere og engasjere folk til endring. Og jeg måtte engasjere og motivere mine egne barn til å bli gode matreddere istedet for matkastere.

#spisoppmaten I november 2016 opprettet vi egen konto på Instagram for spis opp maten. Vi oppfordret folk til å tagge sine bilder med #spisoppmaten, komme med innspill, gode råd, ta bilder av mat de fant i skapet som var gått ut på dato etc.

Responsen vi fikk hadde vi ikke forventet. Spis opp maten skapte masse engasjement og vi har brukt den posisjonen til å prøve å få dere til å lukte og smake på ting og ikke være så redd for dato. Det betyr også at vi kjøper mye mer mat nå som nærmer seg dato og vi sjekker hyllene med nedpriset mat i butikkene. Bananene som blir med oss hjem er enten single eller veldig brune. Vi handler bevisst mat som vi vet at mange andre vil la ligge igjen.

Svaret! Svaret på spørsmålet er at vi fortsatt kan bli mye bedre med å spise opp mat i tide. Men noen ganger er det vanskelig å vite hvor mye yoghurt som blir spist på en uke eller om vi lagermiddager som planlagt. Dermed blir det gjerne både rester (noe vi elsker å ha med til lunch!) og melkeprodukter som har passert dato. Vi ønsker også å visedere at restemat er supergodt og at yoghurt som har passert dato ikke er dårlig!

Endret handlemønster

Vårt handlemønster er rett og slett endret. Før kjøpte jeg bare maten som hadde lengst dato. Nå gjør jeg stikk motsatt. Jeg sjekker i kjøleskapet på butikken hvilken dato meieriproduktene har. Går yoghurten ut i morgen så kjøper jeg den og ikke den som har lang holdbarhet. Jeg vet jo at yoghurt smaker like godt i lange tider etter datomerkingen.

Men dette betyr at det ser ut som vi er elendige på innkjøp og at vi ikke klarer å spise opp maten i tide. Vel, jeg vil påstå at vi er ganske så fokusert på både handling og det å spise opp maten. Men vi forbrukere må hjelpe butikkene og handle mat med kortere holdbarhet. Det betyr også at vi må tørre å bruke sansene og spise mat som har passert dato. Dette prøver vi å vise dere på våre sider. Og derfor ser det noen ganger ut som våre innkjøpsvaner er dårlige. Sannheten er at vi prøver å være gode matreddere. Men vi kan selvsagt alltid bli bedre!

Matreddere Tusen takk til deg som stilte spørsmålet. Jeg er sikker på at flere har lurt på akkurat det samme. Vi er så glad for at flere og flere blir matreddere. Sammen skal vi klare å halvere matsvinnet i Norge. Ikke sant?

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page