top of page

Søppeldykking

Vi har en venn i Trondheim som er en aktiv søppeldykker. Med jevne mellomrom sender hun oss bilder av ukens fangst. Dette fant hun denne uken. Sjokkerende, ikke sant?

Malene studerer i Trondheim. Hun sparer mye penger på å løfte lokket på de lokale matbutikkenes containere. Hun sparer ikke bare penger, hun sparer også miljøet ved å spise opp maten som er produsert. Dette her er jo ikke mat som skal kastes. Dette er mat som butikken kunne priset ned og solgt billigere før dato. Grønnsakene er helt fine. Malene forteller at hun spiste deilig blomkålsuppe i går.

Er det sånn som dette det skal være? Nei! Spesielt ikke etter at dagligvarebransjen signerte en avtale om å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030.

Er søppeldykking lov? Flere spør oss om søppeldykking er lov eller forbudt. Vel, butikkene ønsker ikke at vi skal grave i avfallet deres. Derfor setter også en del av dem lås på containerne. Men når de kaster spisbar mat som dette så må det jo være mye bedre at noen redder den?

Men det å ta mat fra containerne til butikkene regnes faktisk som tyveri etter straffeloven §257 og kan dermed straffes med bøter eller fengsel (!) inntil tre år. Ifølge Juristen hos ung.no finnes det ingen rettspraksis i dag som viser at noen har blitt straffet for å stjele mat fra containere - eller redde mat som vi ville sagt!

Butikker - skjerp dere! Vi oppfordrer ikke til det ene eller det andre, men vi oppfordrer alle butikkene til å skjerpe seg. La oss forbrukere få kjøpe disse varene til en billig penge når de nærmer seg dato. I stedet for å kaste frukt og grønt; gi det bort! Vi er mange matreddere som ikke bryr oss om grønnsakene er helt plettfri eller ikke.

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page