top of page

Hvorfor reduseres støtten til kampen mot matsvinn?

Norges kamp mot matsvinn er større og bedre enn noen gang. Hvorfor velger da regjeringen å kutte pengestøtte til Matsentralene og redusere støtten til Matvett i forslaget til neste års statsbudsjett?

Foto: Cecilie Bannow

Norge har gjennom FNs bærekraftsmål forpliktet seg til å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har vist mange gode eksempler fra Norge om at vi er godt i gang med en positiv endring for å kaste mindre mat i landet vårt. Han trekker frem konkrete ting. Kiwi som har fokus på kjøp en og betal for en – i stedet for kjøp tre og betal for to. Brød som nå bakes i mindre størrelse og ikke minst at Q-meieriene har endret datomerkingen på melk til 'Best før, men ikke dårlig etter'. Ministeren har på vegne av fem departementer og hele regjeringen gått sammen med Matvett og fått til en bransjeavtale der både matprodusenter, butikker og serveringssteder har forpliktet seg til å halvere sitt matsvinn.

Må klare seg selv Men hva skjer når statsbudsjettet for 2018 legges frem? Støtten til Matvett reduseres og støtten til Matsentralene tas helt bort. Et av argumentene er at regjeringen mener frivillige organisasjoner må klare seg på egenhånd. Regjeringen har selvsagt fått med seg at blant annet Kavlifondet har gått inn og sørget for liv i Matsentralene i årene som kommer. I tillegg er regjeringen selv med på ovennevnte bransjeavtale, der store deler av næringslivet nettopp har tilsluttet seg målene i avtalen. Tenker regjeringen rett og slett at næringslivet ordner opp på egen hånd?

Vi har en lang vei å gå i Norge for å redusere matsvinnet. Jeg forstår derfor ikke hvorfor regjeringen velger å kutte støtten til Matvett. De gjør en ekstremt viktig jobb ut mot forbrukerne, men de trenger mere midler for å nå igjennom med sitt budskap. Tenker regjeringen at nå er det opp til Virke, Norgesgruppen, Sjømat Norge, Coop, Q-meieriene, Tine meierier og de andre bedriftene og organisasjonene å vinne kampen om redusert matsvinn? Skal regjeringen bare slippe sin posisjon og si at nå er det opp til dere at vi når vårt felles mål i 2030?

Matreddere av rang[endif]

Matsentralen i Bergen åpner om ikke lenge og flere matsentraler åpner rundt om i landet i løpet av året. I Oslo har de hatt dette i mange år, med stor suksess. Men det er ingen hemmelighet at Matsentralen i Oslo har slitt økonomisk. Skal regjeringen virkelig kutte all økonomisk støtte til dem? Jeg skjønner det ikke. De gjør en fantastisk jobb med å omfordele mat. De er matreddere av rang og sørger i tillegg for at de som ikke har like mye å rutte med, faktisk kan få en hverdag der de blir mette.

Når regjeringen har forpliktet oss til å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030, så mener jeg statsbudsjettet burde vise at dette er noe vi skal klare sammen. Nå virker det som at stafettpinnen er gitt videre til næringslivet og oss privatpersoner. Ja, statistikken viser at det er oss husholdninger som kaster mest spisbar mat. Ja, det er hver og en av oss som må ta tak og spise opp maten vi handler inn. Men forbrukerne trenger mere informasjon. Informasjon som bør komme fra mange hold – også øverste hold.

Håper regjeringen spiser opp maten Jeg forstår rett og slett ikke prioriteringen i statsbudsjettet. Norge kan ta føringen og bli en nasjon med matreddere. Skal vi få det til må alle krefter bidra. Jeg håper regjeringen spiser opp all maten de serveres nå som statsbudsjettet er fremlagt. Det er det minste de kan gjøre når de ikke engang vil bidra med en krone til Matsentralene.

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page